POLITIK Regeringen utökar kraven för registerkontroll vid anställningar som rör barn, och lägger till terroristbrott samt involvering av underårig i brottslighet. Det pågår en utredning som kan leda till fler brottskategorier samt möjligheten att granska personer som redan är anställda.

Vid anställning för arbete med barn måste man som sökande i dag lämna utdrag från belastningsregistret för begångna sexual- och våldsbrott. Till listan läggs nu terrorbrott och det nya brottet involverande av underårig i brottslighet. Däremot är domar för vapen- och narkotikabrott ingenting som kommer att kontrolleras.

Då den obligatoriska bakgrundskontrollen som genomförs idag när någon anställs för att arbeta med barn bara omfattar sexualbrott och grova våldsbrott sker det att personer med tveksam bakgrund blir anställda på exempelvis skolor. I våras skrev DN om en man som ingick i ett av Stockholms mest våldsamma kriminella nätverk, han hade fått anställning som vikarie på en grundskola i Stockholmsområdet.

Att vara dömd för vapenbrott, narkotikabrott, övergrepp i rättssak, utpressning, bedrägeri eller terroristbrott är med andra ord i dagsläget inte något hinder för att få anställning på en skola, förskola eller ett fritids.

— Det har varit uppmärksammat länge att det är på det här sättet, men nu kommer de första förändringarna – terroristbrott och brottet att rekrytera ungdomar in i brottslig verksamhet, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Regeringen lägger nu till terroristbrott och involveringsbrottet till listan, genom ett regeringsbeslut om att ändra på förordningen om registerkontroll. Det pågår just nu en utredning vars resultat ska presenteras efter nyår. Det väntas då också förslag på flera brott som ska kontrolleras för anställning i verksamheter för barn.

Utredningen kan också innehålla förslag som gör det möjligt för arbetsgivare att begära utdrag ut belastningsregistret även gällande personer som redan är anställda.