DJUR OCH NATUR De flesta igelkottar har vid denna tid på året hittat ett varmt ställe att sova på. En del kan dock vara lite sena på bollen och för dessa finns det en del saker man göra för att underlätta inför vintern.

Igelkottarna är ett djur som sover sig genom vintern och vid det här laget i slutet på oktober börjar de flesta ha hittat en torr och varm plats att sova på, men inte alla. Exempel på ställen där igelkottarna tar sig sin vintersömn är lövhögar, busksnår, håligheter i marken eller av människor konstruerade ”bon” specifikt för igelkottar.

Under föregående veckor och månader har igelkottarna försökt lägga på sig så mycket hull som möjligt inför den kommande vilan. De behöver väga runt ett kilogram för att klara av vintern då de kan tappa upp till hälften av sin kroppsvikt under den långa vinterdvalan. Om man på hösten hittar en igelkott som verkar väga mindre än ett kilogram så rekommenderas man enligt Svenska Yle att mata den eller föra den till veterinären för hälsokontroll.

Kaos i trädgården - för igelkottarna

Har man möjlighet så är det bra att lämna löv- och rishögar i trädgården då man krattar och städar i trädgården inför vintern. Det kommer förutom igelkotten även småkryp som är viktiga för den biologiska mångfalden och ekosystemet att dra nytta av. Det finns även relativt enkla övervintringslådor som man kan bygga för igelkottarna. Ett exempel på ritning till lådorna kan hittas här, även om det finns många olika modeller och storlekar.

Hittar man en igelkott som verkar livlös – till exempel i en lövhög – ska man vara försiktig med att agera på det ursprungliga intrycket som den ger. Den kan nämligen ha gått in i energisparläge och då kan det ta flera minuter mellan varenda andetag och hjärtats slagfrekvens går ner till omkring 10 slag/minut. Även kroppstemperaturen kan sjunka under 10 grader. Om igelkotten visar livstecken borde det korrekta vara att bara täcka in den eller lägga tillbaka den på platsen där man hittat den.