Efter förra veckans löneutbetalning till de offentliganställda i Zimbabwe har landet nu bara 1 380 kronor kvar i statskassan. Det påstår i alla fall landets finansminister.

Tendai-Biti

Det var i tisdags som Tendai Biti, Zimbabwes finansminister, berättade för The Guardian att det efter förra veckans löneutbetalningar till de offentliganställda bara fanns 217 dollar kvar i statens kassakista. En summa som motsvarar 1 380 kronor.

Zimbabwe har i många år lidit av en hyperinflation som 2008 var uppe i 231 miljoner procent. I januari 2009 tvingades Zimbabwes centralbank att börja ge ut en ny sedelvalör på 100 biljoner zimbabwedollar. Landet har dock numera bytt valuta till en kombination av sydafrikanska rand och amerikanska dollar, en reform som förbättrat det ekonomiska läget något.

Senare i år är det tänkt att det ska hållas val i Zimbabwe och valmyndigheten har räknat ut att det kommer att kosta 104 miljoner dollar att genomföra detta. Var de pengarna ska komma från är i dagsläget oklart.

Zimbabwe, som då hette Rhodesia, styrdes tidigare av en vit minoritet. Under det vita styret hade landet en stark ekonomi och Rhodesia var känt som ”Afrikas brödkorg” då det i landet fanns ett överskott av mat som man exporterade till andra afrikanska länder.

Sedan den svarta majoriteten tog över makten i landet har Zimbabwe haft svårt att förse ens den egna befolkningen med mat.

Källa:
Han är världens fattigaste finansminister


  • Publicerad:
    2013-02-01 21:15