INRIKES En tandläkare har förlorat sin legitimation efter att i minst tio år dragit ut friska tänder för att ersätta med dyra proteser. Det här förfarandet är ett välkänt sätt att lura till sig bidrag från Försäkringskassan.

Tandläkaren Parham Sondosi, 35, förlorade sin legitimation i slutet av oktober och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) skriver att mannen har varit ”grovt oskicklig” och saknar ”grundläggande kunskaper”. På tio år ska han ha dragit ut över tusen tänder.

Mannen var verksam på Folktandvården i Bergssjön tills han avskedades 2013. Därefter startade han företaget 24 Tänder AB tillsammans med Amir Mehdi Sandosi, 67. Företagets kliniker finns i Angered och Gislaved och inriktar sig särskilt på ”nysvenskar” som har stora problem med sina tänder.

En av Sandosis patienter berättar för Sveriges Radio att hon litade på att han visste vad han gjorde när han vid ett och samma tillfälle drog ut tjugo av hennes tänder. Efteråt ska hon ha drabbats av svåra blödningar och beskriver dessa som att ”det var blod överallt”. En annan patient fick 22 tänder utdragna trots att en senare granskning visar att femton av dem var friska. Efteråt satte tandläkaren in kostsamma tandproteser på patienterna.

— Ja, det vi ser är ju att man har genomfört onödiga ingrepp och det är ju en patientsäkerhetsrisk. Där man inte har haft grund till olika behandlingar, säger Marie Åberg från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

— Jag har ett extremt vårdpanorama, det skriver de [Ivo] själva. Vilket betyder att jag har behandlat extremt många patienter. Så om några patienter är missnöjda… det är ju tråkigt. Men det betyder inte att jag är en kass tandläkare för det, är tandläkarens kommentar.

Överbehandlingar är del av bedrägerier

Enligt tandläkaren så blev han inte avskedad från Folktandvården 2013 utan slutade självmant då han inte trivdes. Detta påstår han ska ha skett på grund av att han diskriminerats för att han är invandrare och för att han var en ”man i en kvinnodominerad värld”. I själva verket blev han polisanmäld för bedrägeri då han försökte få en patients försäkringsbolag att betala ut ersättning till hans privata konto, men polisens förundersökning lades ner. Dessutom hade Ivo redan då noterat att han utförde onödiga extraktioner och satte in implantat, men myndigheten valde att låta honom fortsätta arbeta.

Försäkringskassan ersätter kliniker för en del av behandlingarnas kostnad och Ivo beskriver i en lägesrapport från 2023 att det finns en koppling mellan ”extrema behandlingar” och bidragsbedrägerier.

Enligt tandläkaren Henrik Toremalm, som kommenterade rapporten när den kom ut, är det ett typiskt tillvägagångssätt att strunta i att behandla patientens problem och istället gå direkt till att sätta in proteser då ”det är där som pengarna finns”.

Redan 2018 reagerade Försäkringskassan på de många ansökningarna om tandvårdsstöd från tandläkarens klinik, samt på de miljonbelopp som man betalade ut. Trots detta valde myndigheten inte att dra in rätten till bidrag förrän i början av året.