PSYKIATRI Samtliga rättspsykiatriska kliniker är fulla och dömda patienter sitter istället häktade, vårdas inom allmänpsykiatrin eller är fria i väntan på plats.

Förra året vårdades 2000 personer inom rättspsykiatrin, men egentligen behövde många fler läggas in. Klinikerna har brottats med överbeläggningar en längre tid och tidigare försökte man lösa problemet genom att köpa platser inom andra regioner, men nu är det så fullt överallt att det inte går längre.

Beläggningen på samtliga rättspsykiatriska kliniker är i nuläget 108%. Den region som har lägst beläggning har 98% medan den högsta är belagd till 144%.

Den främsta anledningen till det här är att vårdtiderna har blivit mycket längre, något som man inte vet anledningen till än. Samtidigt har antalet domslut med rättspsykiatrisk vård som huvudpåföljd ökat med 27% mellan 2014 och 2023.

Pähr Forsberg är verksamhetschef på regionkliniken i Vadstena. De har 86 platser, men har nu 93 personer som vårdas hos dem. För att kunna ta hand om alla de patienter som tillhör dem så skulle det behöva ytterligare 38 vårdplatser.

För överbeläggningarna betyder inte att alla som är dömda till rättspsykiatrisk vård faktiskt får det. Många patienter hamnar på helt fel platser, som till exempel en vanlig vårdavdelning inom psykiatrin. Det innebär i sin tur att de få platser som finns där blir ännu färre och de patienterna blir utan den vård de behöver.

– I rättspsykiatrins uppdrag ingår, utöver att vårda dömda personer, att vid behov vårda anhållna och häktade personer samt att bistå vuxenpsykiatrin med särskilt krävande patienter. Inget av dessa uppdrag klarar rättspsykiatrin i Östergötland av. Och så har det varit sedan flera år tillbaka, säger Forsberg till TT.

I Vadstena finns det tolv dömda patienter som fortfarande sitter häktade eller som rör sig ute. En av dessa skulle ha lagts in i april 2023, men befinner sig fortfarande på fri fot. Forsberg skräms av tanken att någon av dem skulle begå nya brott bara för att hans verksamhet inte klarar av sitt uppdrag att skydda samhället.