PEDOFILI Under en pressträff på onsdagsmorgonen meddelades att en man som arbetat i 12 år på förskolor i Ljusdals kommun har utnyttjat minst nio flickor sexuellt. Ingen misstänkte att han var pedofil och när han upptäcktes tog han sitt liv.

Under onsdagsmorgonen hölls en presskonferens med företrädare från Ljusdals kommun och polisen om att en man som varit anställd inom barnomsorgen har förgripit sig sexuellt på minst nio flickor. De utsatta flickornas föräldrar kontaktades igår och informerades av polisen.

Under sommaren fick polisen underrättelser via ett annat fall att mannen kunde ha barnpornografi. Det gjordes en husrannsakan och då hittades material som man förstod hade spelats in på förskolor i samhället. Datumstämplar visar att de spelades in mellan 2018 och 2024.

– Det kan ju vara barn som utsatts utan att det har dokumenterats. Han har jobbat ganska många år. Det kan så klart finnas ett mörkertal, absolut, säger Emma Vangstad som är gruppchef på internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn (ISÖB).

När pedofilen kallades till förhör så tog han sitt liv och då han är avliden görs ingen brottsutredning då inget åtal kan väckas.

Han anställdes 2012 och har sedan dess varit på fyra olika förskolor. Mannen uppges ha varit en glad person som var omtyckt av både barnen och kollegorna. Ett exempel på det är att han 2017 nominerades till Sveriges bästa barnskötare som Hemmets Journal anordnade.

Under presskonferensen uttryckte representanterna från kommunen bestörtning över det som hänt och att pedofilen inte upptäckts.

– Det har inte funnits några anmälningar, anmärkningar eller misstankar om brott, säger kommunledningschef Linnea van Wagenen.

Kommunen har nu gått upp i stabsläge för att hantera krisen och erbjuder stöd till alla som behöver det. De ska också hålla dagliga pressträffar den här veckan för att informera om utvecklingen.

Nordfront fortsätter följa fallet.