DJURHÅLLNING Nu uttrycker flera veterinärer och forskare oro för framtiden för svensk djurhållning. Förslaget om att ta bort mjölkkornas rätt till sommarbete är en av flera förändringar som kan påverka djurvälfärden negativt.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver de tre universitetslärarna Wilhelm Tham, Marie-Louise Danielsson-Tham och Johan Beck-Friis, om sina farhågor kring förslaget att ta bort mjölkkornas lagstadgade rätt till sommarbete. Utredningen, som leds av den tidigare landshövdingen Elisabeth Nilsson, föreslår att reglerna kring djurhållning ska lättas för att stärka svenska bönders konkurrenskraft gentemot andra EU-länder – något som inte kommer kunna ske, enligt debattörerna.

Vi har varken skattemässiga eller klimatmässiga förutsättningar att producera det billigaste köttet eller mjölken, om lagen är lika svag i alla EU-länder.

Förutom att slopa sommarbetet för mjölkkor, föreslår utredningen också ökad flexibilitet i lagstiftningen kring bete och utevistelse för får och nötkreatur inom köttproduktionen. Detta skulle innebära en försvagning av de svenska djurvälfärdskraven som länge har varit strängare än EUminimikrav.

Debattörerna framhåller att Sverige har en djurskyddslag som från 2019 ställer krav på att djuren ska hållas i en miljö som främjar deras välbefinnande, både fysiskt och psykiskt. Svensk lagstiftning syftar till att förhindra beteendestörningar hos djur och ge dem möjlighet att utföra naturligt beteende, något som de menar skulle kunna hotas av de nya förslagen.

Vi har varit huvudlärare eller gästföreläsare vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan under många år. Vi har alltid uppmanat våra studenter att välja svenska animaliska råvaror när de kommer ut i yrkeslivet, oavsett om de hamnar på en lyxkrog eller i ett skolkök.

I artikeln betonas att Sverige i flera avseenden har hårdare djurskyddskrav än övriga EU. Exempelvis är fixering av suggor förbjuden i Sverige, medan EU tillåter att suggor hålls fixerade i upp till åtta veckor kring förlossningen. Förbudet mot svanskupering av grisar, krav på halm till grisar och strängare regler för fjäderfä nämns också som svenska fördelar i djurvälfärdsarbetet.

Låt oss fortsätta att ha god djurvälfärd som det tunga svenska mervärdet! Låt oss bygga detta på bindande lagar med statlig kontroll, snarare än på rekommendationer och subjektiva egenkontroller.