ADOPTIONER Efter avslöjanden om stora brister i internationella adoptioner har adoptionskommissionens utredning landat i att de bör förbjudas. Reaktionerna bland adopterade och adoptionsbyråer är blandade.

Dagens Nyheter och SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade 2021 att barn som adopterats till Sverige stulits från föräldrar och sålts till adoptionscenter för pengar. Utredningar som har gjorts i Chile och Sydkorea de senaste åren har visat stora brister.

Därför tillsatte den förra regeringen en kommission med Anna Singer som ansvarig utredare för att undersöka om saker gått rätt till och om reglerna behövde ändras. Slutrapporten ska vara klar den första mars nästa år, men Expressen har läst en del av utkastet.

Man föreslår att adoptioner från utlandet förbjuds helt via adoptionsbyråer samt att enskilda adoptioner, där en person sköter processen på egen hand, begränsas kraftigt.

Kommissionen påpekar att branschen inte har klarat av att förbättra kontrollen och öka rättssäkerheten. Det är en anledning till att internationella adoptioner har minskat samt att de som drabbats av ofrivillig barnlöshet ofta väljer IVF och surrogatmödraskap istället. Numera vet man också att internationella adoptioner kan vara traumatiska barnen och att det finns en ökad risk för att de drabbas av psykisk ohälsa.

Kritik och beröm

”Vi har mött vuxna adopterade som uttryckt oro över vad utredningen ska komma fram till och som inte vill bli betraktade som brottsoffer. Men vi har även mött vuxna adopterade som säger att det är en enorm lättnad att samhället äntligen bekräftar att den internationella adoptionsverksamheten till Sverige inte varit helt oproblematisk”, skriver man i utkastet.

Organisationen Adoptionscentrum har varit en del av expertgruppen och är väldigt negativa till kommissionens förslag. Detsamma gäller föreningen Barnen framför allt vars styrelseordförande Henrietta Stenqvist skriver:

”Vi tycker det vore fruktansvärt om möjligheten för barn att få en permanent familj genom adoption togs bort. Det är inte i enlighet med barns bästa. Istället ska frågan vara hur vi kan göra dagens adoptioner än mer rättssäkra.”

Statsminister Ulf Kristersson var ordförande för Adoptionscentrum i början av 00-talet och är själv en skyldig part i handeln med barn. Det är bevisat att han var införstådd i att kinesiska barn stals och såldes, men stoppade ändå inte adoptionerna därifrån. Kristersson har själv tre döttrar från just Kina. Hans kommentar om kommissionens förslag är att han ser fram emot att läsa slutrapporten.

Den vänsterextreme adoptions- och vithetsforskaren Tobias Hübinette, som själv är adopterad från Sydkorea, är starkt emot internationella adoptioner och är positiv till kommissionens förslag. Han säger att adoptionsbranschen inte är annorlunda än alla andra industrier. Det är efterfrågan på barn som styr allt och även om föräldrarna har goda intentioner skapar systemets korruption ren människohandel.