DEN SIONSTISKA OCKUPATIONSMAKTEN När Iran i början på oktober svarade på israeliska attacker fördömde Finlands utrikesminister det legitima iranska svaret. När Israel nu i sin tur attackerar den islamiska republiken menar samma minister att attacken är rättfärdigad.

Finlands utrikesminister Elina Valtonen menar i en intervju med Svenska Yle att Israels attack mot Iran, som ägde rum under natten till lördagen, var rättfärdigad. Samtidigt som hon säger sig vara lättad över att hämndaktionen verkar ha varit, enligt henne, rätt begränsad.

— Israel har rätt att försvara sig självt, men det måste ske enligt internationell rätt. Enligt det vi nu vet så har man följt reglerna för att attackerna är utförda mot militära mål, menar Valtonen.

Utrikesministern får också svara på frågan om hon tror att Finland och övriga europeiska länder kan göra åt situationen i Mellanöstern:

— Jag är alltid ärlig och jag inser att situationen i Mellanöstern är sådan att vi inte direkt kan göra något just nu. Men Finlands och EU:s roll just nu är att vi försöker hjälpa i den katastrofala humanitära situationen i Gaza och nu tyvärr också Libanon, erkänner Valtonen.

Då Iran i början på oktober efter otaliga provokationer från judestaten svarade med ett låta uppemot 180 ballistiska robotar regna ner över militära mål i Israel kommenterade samma Valtonen i ett inlägg på Twitter (X), att ”Finland fördömer Irans attack i de starkaste ordalagen”.