INRIKES. Fria Tider hävdade tidigare att vissa nyanlända invandrare kan få 21 810 kronor i månaden skattefritt i bidrag. En granskning visar nu att uträkningen var för låg och att den verkliga siffran är 22 249 kronor per månad.

invandrarkvinnor bidrag

Rysslandskännaren och vänsterjournalisten Stefan Lindgren betvivlade uppgifter han läste på den invandringskritiska nättidningen Fria Tider. Påståendet på Fria Tider som Lindgren ifrågasatte var att en nyanländ ensamstående invandrarkvinna med tre barn kan få 21 810 kronor i månaden i bidrag. Lindgren kontaktade därför Försäkringskassan för att reda ut detta. Resultatet blev inte det han förväntade sig.

Försäkringskassans svar visade att Fria Tider faktiskt hade räknat för lågt och att de nyanlända invandrare som är ensamstående och har tre barn faktiskt kan få ut 22 249 kronor i månaden – pengar som dessutom är skattefria!

Lindgren skriver bland annat följande i ett blogginlägg om Försäkringskassans svar:

”På grund av den starka tabubeläggningen av invandrarfrågan har dess kostnader inte belysts på ett sakligt sätt. Kan det finnas obalanser i förmånssystemet som leder till att majoriteten av svenskar har anledning att känna sig lurade, blåsta? […] Den utslitne förtidspensionären som sitter med kanske 5 000 i månaden efter skatt kan ju ha anledning att begrunda siffrorna nedan, i en redogörelse från Försäkringskassan. […] Jag konstaterar att Fria Tider beträffande den maximala månatliga ersättningen kommit fram till en för låg siffra.”

Siffrorna som Lindgren fick i Försäkringskassans svarsbrev var som följer:

Etableringsersättning 6 776 kr
Bostadsbidrag 4 900 kr
Underhållsstöd 3 819 kr
Barnbidrag 3 754 kr
Etableringstillägg 3 000 kr

Sammanlagt blir detta 22 249 kronor per månad och det är alltså inkomst som ej är skattepliktig. Siffrorna gäller för nyanlända invandrarkvinnor med tre barn som alla är äldre än 11 år.

Lindgren är dock noga med att skylla denna ekonomiska orättvisa på politikerna och inte invandrarna. Han skriver följande:

”Till sist vill jag understryka att exemplet är teoretiskt och extremt. Det innebär inte heller något misstänkliggörande av våra invandrare. Möjligen innebär det ett misstänkliggörande av major Björklund, som hela tiden talar om hur lönsam invandringen är för Sverige. För vem i Sverige? Invandring är lönsam för arbetsköparna. Men är det rimligt att hela kostnaden bärs av skattebetalarna, dvs i huvudsak löntagarkollektivet? […] Bakom Reinfeldts ’moraliska’ försvar av den förda invandringspolitiken står storfinansens strategiska intressen av att bryta upp ’flaskhalsar’ (läs: fackligt inflytande) på svensk arbetsmarknad, pressa ned löneläget och bryta upp solidariteten.”

Källor:
Invandringens pris (enligt försäkringskassan)
Försäkringskassan: Invandrarnas bidrag är ”22 249 kr per månad och detta är inte skattepliktig inkomst”


  • Publicerad:
    2013-08-03 22:13