DANMARK. Förra helgen brann Frihetsmuseet i Köpenhamn ner. Frihetsmuseet är danskarnas motsvarighet till det norska Hjemmefrontsmuseet (museum som behandlar Norges historia under krigsåren 1940-1945). Även om branden nu är släckt har en gammal debatt åter kommit till ytan.

frihet

Natten till söndag förra helgen startade branden i det danska Frihetsmuseet i Köpenhamn. När brandkåren kommit till platsen stod lågorna redan högt i skyn. Medan man försökte släcka branden arbetades det ihärdigt med att tömma lokalerna på krigshistoriska föremål. Det mesta räddades till slut undan lågorna – ca 600 flyttlådor – och inga av de oersättliga historiska föremålen blev förlorade. Exempelvis räddade man protokollen från Danmarks nasjonalsosialistiske arbeiderpartis (DNSAP) storrådsmöten, partiledaren Fritz Clausens pistol, SS-uniformer med mera. Men trots att branden nu är släckt har en gammal debatt kommit upp.

DSCF0659

DSCF0660

Ordföranden för «Aktive Motstandsfolk» (som inte är så aktiva längre), Frede Klitgård, tvivlar inte ett sekund på att gärningsmannen eller männen måste finnas på ”den yttersta högerkanten, bland nazisterna och deras efterkommande”, som han själv uttrycker det. Den tidigare järnvägssabotören har ett långt förflutet i kommunistiska kretsar. Sedan 1957 har han varit en aktiv del i Danmarks kommunistiska parti (DKP) och Marxist Leninisterna (ML) och är idag aktiv i Arbeiderpartiet (Socialdemokraterna). Men så fort det handlar om Marx, Lenin och Stalins politiska allierade glömmer man fort att nämna sådana detaljer i dagens medier.

Dansk SS-frivillig.

Danska Waffen SS-frivilliga.

Vad händer nu då? Det råder ingen brist på löften om en återuppbyggnad av museet från demokratiska politiker. Men i vilken form och med vilket innehåll återstår att se. Man har inget större hopp om att det kommer berättas om rättsuppgörelsen efter befrielsen, behandlingen av de tyska flyktingarna eller de danska frivilliga i Waffen-SS. Axelmakternas sida var särskilt dåligt representerat på Frihetsmuseet – där ”frihetskämparna” kunde sola sig i glansen från minnena om sina ”hjältedåd”. Många gamla ”frihetskämpar” kände också att detta var deras museum, något man även kunde bevittna i nyhetstäckningen efter branden. Men har dagens Danmark blivit det idealsamhälle som de kämpade för 1945?

Vi får lust att nämna att en av våra egna hjältar, Vagner Kristensen, 1985 skickade en nyårshälsning med följande ord:

Skräckkabinettet, även kallat Frihetsmuseet, borde man ha bränt ner för länge sedan – för hit blir tusentals skolbarn tvingade och får på så sätt en mycket vinklad syn på vad som verkligen hände.

Vagner Kristensen blev som 12-åring medlem i Nasjonalsosialistisk Ungdom (NSU) och anslöt sig till Waffen-SS 1943 där han tjänstgjorde i Regiment 24 Danmark. Efter kriget var han delaktig i skapandet av flera nationalsocialistiska rörelser och tidsskrifter. Han dog vid 85 års ålder i Tyskland – trogen och lojal in i det sista.

Vagner Kristensen.

Vagner Kristensen.

Även om Kristensens uttalande från 1985 kan höras och tolkas som en uppmaning till att bränna ner museet, är det lite som tyder på att Klitgårds misstankar stämmer. Ordföranden för Frihetsmuseets Vänner, Nils Gyrsting uttalade sig nyligen till Politiken (dansk tidning) att om det var nazister som låg bakom, hade det skett för länge sedan.

I skrivande stund vet man med säkerhet att branden var anlagd och det har också framkommit att det möjligen har varit en pyroman som har varit aktiv i samma område. Men även om saken fortfarande är ouppklarad så är en sak säker – ett nytt museum bör byggas. Men inte i form av en politiskt korrekt glansbild av historien, utan ett museum där historien kan sättas i sitt rätta perspektiv!


  • Publicerad:
    2013-05-04 00:12