NORGE. Dale Garn och Dale of Norway återkallar produkter från sin kollektion ”Viking”. Orsak? De vill inte förknippas med Nordiska motståndsrörelsen.

Klädmärket Dale of Norway och Dale Garn lanserade ifjol kollektionen ”Vikings”, som Frihetskamp tidigare har skrivit om. Enligt företaget skulle kollektionen, som förövrigt var de officiella kläderna för det norska alpinlandslaget 2016 – 2017, hedra det norska vikingaarvet. I flera av plaggen syns både livsrunan likväl som Tyrrunan.

Även i den nya kollektionen (2017 – 2018) figurerar Tyrrunan i flera produkter, men då en Frihetskampläsare efterlyste stickmönstren till dessa så kom beskedet att dessa produkter hade återkallats.

”Dale Garn har återkallat utskrifterna av stickmönstren till Tor herrtröjor och Tora damtröjor”, skriver företaget i ett mejl.

Dale Garn refererar vidare till Motståndsrörelsens demonstration i Kristiansand och att organisationen använder Tyrrunan som sin officiella symbol, likväl som på sina fanor. Dale Garn betonar också att de tar avstånd från ”nazism” och ”högerextremism”.

”Orsaken är att ornamentiken och mönstren på tröjorna associeras med nynazistiska och högerextrema miljöer. Dale Garn tar å det starkaste avstånd från ideologin, människosynen och attityder som nazismen och högerextremismen står för”, skriver Dale Garn vidare.

Frihetskamp har varit i kontakt med ledaren för Motståndsrörelsen i Norge, Haakon Forwald, för en kommentar.

— Det är ju synd att produkterna återkallas, då de var både fina och av god kvalitet – och inte minst norskproducerade. Det positiva är naturligtvis att det visar vilken enorm framgång organisationen har haft detta året och att vårt arbete bär frukter, kommenterar Forwald och fortsätter:

— Nordiska motståndsrörelsen är känt över hela Norge och Tyrrunan är synonymt med organisationen, vår kamp och vår ideologi. Att företaget går så långt att man drar tillbaka produkter, med allt vad det innebär av kostnader – endast på grund av att de inte vill associeras med oss – är således en fjäder i hatten för vår del.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.


  • Publicerad:
    2017-09-04 11:35