NATIONALDAGEN. Enligt kulturmarxistisk nytradition firar Falun nationaldagen med att fira stadens heterogenitet.

Förra året hälsades nya medborgare välkomna till Sverige och Falun i en särskild medborgarskapsceremoni i samband med nationaldagsfirandet vid Falu Gruva. Tillfället var perfekt för att flytta fokus från Sverige och svenskarna, till de länder som genom invandringen berikar Sverige, och vars nationaldag numera definieras av andra nationaliteter. Den som känner sig hugad kan därför bege sig till Falu Gruva för ”allaslikavärde”-firande även i år då nya medborgare hälsas välkomna i medborgarceremonin.

Att välkomstceremonin sker just på nationaldagen är ingen slump, meddelar kommunen;

— Nationaldagen är allas vår dag och vi firar fred, frihet och vår demokrati. Det känns självklart för mig att hälsa nya svenska medborgare välkomna just på nationaldagen, säger kommunfullmäktiges ordförande Anna Strindberg (S).

Förra året deltog människor från över 28 länder från olika delar av världen i medborgarskapsceremonin och nationaldagsfirandet i Falun, skriver Falu kommun på sin hemsida.

— Det är otroligt roligt och viktigt. Vi behöver mångfald och olikheter för att utvecklas, vi behöver varandra och samhället blir vad vi gör det till och präglas av de som lever där. Jag hoppas att fler kommer och firar med oss i år, Falun är vårt gemensamma hem, säger Anna Strindberg med ett ordval som man lätt kan tycka sig ha hört förr.

Programmet vid Falu Gruva börjar klockan 12 och avslutas cirka 14.30. Sista punkten börjar 14:15. Då skall det bes en offentlig bön för mångfald och fred.

Källa:
Nationaldag och nya medborgare firas vid Falu Gruva


  • Publicerad:
    2018-06-05 15:10