BEMÄRKELSEDAG Den finske presidenten Sauli Niinistö fyllde nyligen 75 år och bjöd in till en promenad för att önska att finländarna ska röra mer på sig. Att presidenten bjuder in till promenad är inget nytt fenomen då både utländska gäster och ishockeylandslag har medverkat på hans promenader.

Den finske presidenten Sauli Niinistö fyllde i torsdags 75 år. Han höll sig ändå från att fira tills idag, då han inte bjöd på kaffe och tårta som är det vanliga. Han bjöd istället in alla till en gemensam promenad för att motionera och diskutera. Han vill med detta drag uppmana finländarna att börja röra mer på sig. I ett pressmeddelande från presidentkansliet förklarade Niinistö hur han resonerar kring firandet:

Redan en kort promenad får dig att må bra och öppnar ditt sinne. Därför vill jag utmana finländarna att röra på sig och uppmuntra dem till växelverkan. Själv kommer jag att promenera runt Tölöviken och prata om behovet av att vi förstår varandra. Jag tänker alltså promenera och diskutera

Niinistö ordnade i samarbete med Helsingfors stad ett ”promenadjippo” vid Tölöviken idag klockan tre. Tanken med evenemanget var att promenera runt viken i ett eller flera varv i sin egen takt.

Det är inget nytt fenomen att presidenten förespråkar promenerande. Bland annat bjöd han in chefstränaren och spelare för det finländska hockeylandslaget på promenad då de vann VM-guld 2022.

Enligt Hufvudstadsbladet önskar sig president Niinistö inga presenter utan ber att man istället donerar till välgörenhet, till exempel en stiftelse som stöder hobbyverksamhet för barn och unga.