GANGSTERRAPP. I förundersökningsprotokollet framkommer vilka inspirationskällor som påverkat urformningen av 10an:s musikvideo till låten ”Blue cheese”.

De senaste dagarna har gangsterrapparen 10an:s musikvideo till låten ”Blue cheese” uppmärksammats, detta då en man – som greps misstänkt för inblandning i mordet på 12-åriga Adriana Ostrowka i Norsborg – visade sig ha en mer omaskerad version av musikvideon på sin mobiltelefon.

Därmed uppdagades vad som misstänktes vara synnerligen grovt vapenbrott, ett ärende som nu gått till åtal efter att filmmaterial säkrats som visar att gangsterrapparna hanterar skarpa illegala vapen. Även en stulen vit Audi som ett vittne sett vid brottsplatsen i Norsborg förekommer i musikvideon.

Dessutom har det visat sig att tre turkiska män som nu efterlysts internationellt också förekommer i videon, inspelad 30-31 juli 2020, där en av dem kan ses vifta med den AK47:a som kopplats till skjutningen av den 12-åriga flickan.

Inspirerades av amerikansk ghettorapp
Nu har det framkommit hur rappvideon fått sin utformning. I meddelanden mellan regissören och ”10an” lyfts musikvideos från de afrikanska rapparna A$AP Ferg och A$AP Rocky, som är bosatta i USA, fram som inspirationer.

”Dålig täckning just nu skriv istället”, skickas från regissören och ”10an”. Därefter länkas A$AP Fergs video till låten ”Plain Jane”.

”Denna är fet också”, skriver regissören och länkar till låten Floor Seats av samma artist.

”Tänk inte på cyklarna osv menar mer looken och viben”, förklarar regissören. Därefter länk till A$AP Rockys ”Praise The Lord”.

”Jag ser viben du försöker visa och det är fet”, svarar 10an och fortsätter: ”Jag tänkte mycke höghus och detaljer, de kommer vara mycke Guns och sånt skit”

Regissören håller med:

”Grymt! Exakt vill få videon att se riktigt rå ut men man på nått sätt också se det visuellt snygga t ex att man kanske gör en scen som i den här, 0:37-0:41”, skriver regissören och länkar till artisten Niskas låt Siliconé. Musikvideon verkar visa kriminella afrikaner i Frankrike.

”Egentligen hela videon är sjukt fet sen lägger man inte några mycket mer råare element”, skriver regissören och fortsätter: ”Men gör ett treatment och skickar borde va klart i helgen”.

Efter att ha tittat på den franska gangsterrapp-videon svarar 10an:

”Aa den här videon va djur gillade dedär när man zoomade in deras ansikte de va riktigt snyggt”. ”Exakt”, svarar regissören.

10an tror musikvideon kommer bli lyckad:

”Dunder brorsan jag tror denhär videon kommer bli riktigt fet ska oxo bolla runt med ideer”

”Fett med en scen där det är fett många vapen”
Efter att ha läst svaret från 10an skickar regissören tre meddelanden där han berättar mer om vad han tycker borde finnas i rappvideon:

”Perfekt, låter bra, sen måste veta lite allt vi har tillgång till osv för det skulle va fett med en scen där det är fett många vapen typ”, för att sedan fortsätta:

”Asså samtidigt att alla sitter i ett rum och det är kanske 10 pers i det och alla har ett vapen var eller nåt sånt”, han konstaterar dock: ”Men kanske blir svårt att lösa det”

10an svarar då:

”De blir lite svårt men ska försöka lösa så mycket jag kan”

Regissören svarar: ”Yes låter bra inget måste liksom haha”

10an har dock blivit imponerad av idén:

”Hahaha aa men de hade varit fet”

Värt att notera är att musikvideon, som alltså redan från början är tänkt att innehålla ”mycke Guns”, planerats i en vanlig sms-konversation.

”Försök göm garaget”
Något annat som påverkat utformningen av rappvideon verkat vara att man senare förstått att den stulna Audin använts vid skjutningen där Adriana Ostrowka dödades. Några dagar efter inspelningen och den efterföljande dödsskjutningen bränns bilen på Brunkebergsåsen i Sollentuna, i närheten av Djupdalsgaraget där scener till rappvideon spelades in.

Dagen efter söker 10an fram artiklar som handlar om polisens fynd av vraket. Andra sökningar av intresse är att 10an:s bror nattetid gjort flera sökningar som berör bland annat vapenbrott och dödspatrullen.

Den 10 augusti, en och en halv vecka efter inspelningen, har 10an och regissören återigen kontakt, för att diskutera en scen med en moped, datum videon ska släppas samt vilka som ska synas i videon.

Efter några ytterligare kontakter av mindre betydelse hör 10an till slut av sig till regissören kvällen den 22 augusti, för att fråga hur det går med inspelningen. Han får reda på att den är klar för export till videofil inom kort, och får senare ett meddelande om att nedladdningslänk mailats över:

Skickat över den på mejl nu! Är ett första utkast så oroade dig inte om den ser lite rå ut för det kommer att fixa sig 100%. Färgerna är inte fixade ännu och sen är det lite andra små justeringar! Kommer va väldigt mycket mer effekter också (dem som är med nu är smakprov på vad mer som kommer läggas till) men avvaktar med att lägga dem för vill veta vilka klipp du vill behålla och ta bort så att jag inte gör effekter på klipp som sen måste tas bort, så det här utkastet är själva grunden för video. Andra utkastet kommer imorrn kväll.

10an vill ändra färgen på den stulna och numera brända Audin samt få Djupdalsgaraget maskerat i den mån det är möjligt:

Fet broder den kommer bli dunder när den är klar. Glöm inte att ändra färgen på bilen osen försök göm garaget lite så man inte ser klart o tydligt vilket garage det är. Och ansiktena som syns blurar du.

10an låter också meddela att han gillar scenerna från Nybyggarskolan i Västerås, där han maskerad kan ses vifta med ett automatvapen av modell Skorpion. Ytterligare ändringar han vill se är att det ska läggas ”sträck över ögonen på de i lägenheten och i garaget” därför att ”det kommer se fetare ut istället för att blura”.

Efter ytterligare bollande fram och tillbaka, där regissören meddelar att introt till rappvideon kommer vara inspirerat av serien Narcos, verkar den ha fått sin slutgiltiga utformning, förutom några mindre småjusteringar. 10an är nöjd:

”Den blev djuuurig bror walla visste att du skulle gö ett bra jobb ifrån dig TACK”, skriver rappartisten.


  • Publicerad:
    2021-07-16 23:45