VÄNSTEREXTREMISM Vänsterpoddare stäms återigen för förtal efter utdragen personkonflikt med en lyssnare.

Återfallsförbrytaren och vänsterextremisten Axel Luo Öhman (790917-0693) stäms återigen för förtal. Sedan tidigare har Öhman dömts för olaga hot mot en av Samnytts journalister och för förtal vid fyra olika tillfällen.

Mannen som nu stämmer Öhman har själv tidigare stämts av Öhman för förtal, men det fallet slutade med en förlikning mellan parterna. I stämningsansökan framkommer att mannen anser att Öhman och de andra vänsterextremisterna – Henrik ”Henko” Johansson och Sanna Fielding – som driver podden Haveristerna förtalat honom i ett avsnitt.

Mannen skriver följande om förtalet:

De uppgifter som lämnas och sprids är påståenden om att jag skulle ha gjort mig skyldig till kvinnomisshandel, sexköp, våldtäktshot, olaga hot och att ha beställt sexleksaker i andras namn, utöver en lång rad nedsättande tillmälen oftast baserat på psykisk ohälsa.

Axel Öhman saknar grund för att lämna de uppgifter och de uttalanden han gjort om mig. Med den stora spridning hans missaktande uppgiftsspridning fått, riskerar det att försämra mina möjligheter till att hitta arbete. Hans lämnande och spridning av uppgifterna har förorsakat mig skada och socialt obehag.

På inget sätt är jag en offentlig person. Inte heller innehar jag ett sådant yrke eller är delaktig i annan verksamhet som gör att uppgifterna varit relevanta att lämna.

Mer specifikt ska Öhman själv ha sagt följande saker i podden:

[...] han är så jävla dum inuti huvudet och beter sig som en riktig jävla apa [...]

Man kan ju känna litegrann att så här, trots att det är en människa jag är helt likgiltig till så är, finns det ju ändå ett så här, eh, om jag, om vi stod på en, på kanten till en vulkan och det inte var nån annan där, då skulle jag ju knuffa ner honom liksom. [...]

Men han är ju så vansinnigt vanställd. Alltså fysiskt och psykiskt vanställd. [...]

Det återstår nu att se om detta blir den femte förtalsdomen mot Öhman eller om målet slutar med förlikning eller vinst för den vänsterextrema näthataren. Offret yrkar i alla fall på 22 500 kr i skadestånd plus ränta och viss kompensation för rättegångskostnader. Öhman själv har ännu inte svarat på stämningen och klargjort sin inställning till målet.

Källa:
FT 9309-24 (Södertörns tingsrätt)