BROTT. En utländsk pedofil som våldtagit sin styvdotter hundratals gånger dömdes i tingsrätten till fängelse och livstids utvisning. Men hovrätten gick in och stoppade utvisningen, ett beslut som nu har fastslagits av Högsta domstolen.

I dagens Sverige är barnvåldtäkt inget skäl att utvisa främmande pedofiler. Foto: Pxhere (Public Domain).

Den utländske pedofilen började utsätta sin styvdotter för grova våldtäkter när hon var tio år gammal, ett fall som Nordfront tidigare skrivit om. Det kom enligt flickan att bli närmare 600 gånger innan hon som 13-åring tog mod till sig och vågade berätta om övergreppen för sin mamma.

Flickan hade då förutom sin egen berättelse gjort en ljudinspelning på sin telefon där det framgick hur styvpappan våldtog henne. Denna blev avgörande i bevisningen mot pedofilen.

Styvpappan dömdes av en Eksjö tingsrätt till 13 års fängelse och livstids utvisning. Men i juli i år gick Göta hovrätt in och stoppade utvisningen.

Våldtäktsmannens anknytning till Sverige ansågs av hovrätten stark eftersom han levt här flera decennier. Han ”synes inte heller ha någon särskilt stark anknytning till sitt tidigare hemland”, skrev rätten i sitt beslut.

Riksåklagaren gick då till Högsta domstolen för att få saken prövad och skrev bland annat i sitt överklagande:

Högsta domstolen har inte prövat något mål som gäller frågan om synnerliga skäl för utvisning då det å ena sidan rör sig om allvarlig och starkt integritetskränkande brottslighet med ett så högt straffvärde som det är frågan om i detta mål och å andra sidan gäller en person som vistats här så lång tid som i föreliggande mål.

Nu har Högsta domstolen meddelat att det inte blir något prövningstillstånd. Alltså står hovrättens beslut fast och pedofilen slipper utvisning.

Det är inte första gången som Högsta domstolen väljer att skydda utländska grova förbrytare. Exempelvis dömdes en 33-årig somalisk våldtäktsman ursprungligen till utvisning både i Linköpings tingsrätt och i Göta hovrätt i april 2019, men HD ogillade beslutet och upphävde utvisningen.


  • Publicerad:
    2020-09-14 19:00