Dagens datum 14 juni: Denna dag 1871 föddes Jacob Ellehammer, som är ännu ett exempel på en nordisk innovatör. Över 400 patent och en av de första som flög motorflygplan i Europa.

20130614_jacob_ellehammer

Jacob Ellehammer, född Jacob Christian Hansen Ellehammer 14 juni 1871 i Bakkebølle i Danmark, död 20 maj 1946. Efter sin lärlingsutbildning som urmakare flyttade han till Köpenhamn och jobbade som elmekaniker. År 1898 startade han ett företag där han bland annat producerade cigarett- och dryckesautomater. Redan 1904 producerade han motorcykeln Ellhammotorcykeln. De lätta bensinmotorerna som företaget utvecklat för motorcyklarna ville Ellehammer prova i ett flygplan. Detta var förstås mycket ovanligt vid denna tidpunkt.

År 1905 var hans första flygplan färdigt, men provflygningen skedde först 1906. De flygförsöken skedde utan pilot. Flygplanet var förankrat i en påle och styrdes med linor från marken. Den 12 september 1906 genomförde den då 35-årige Ellehammer den första riktiga motorflygningen i Europa. Flygningen, som idag kanske knappt skulle räknas som en flygning, genomfördes genom att flygplanet lättade, steg i höjd till ca 50 cm. Redan efter 42 meter landade det igen. Det är även omdiskuterat om detta verkligen var Europas första motorflygning eftersom det påstås att en fransman vid namn Adér hade gjort en liknande flygning 16 år tidigare. Oavsett vad så var Ellehammers flygplan parallellutvecklat utan vetskap om fransosen.

En av Europas första motorflygplan

Ett av Europas första motorflygplan

 

Senare utvecklade Jacob Ellehammer en slags helikopter som aldrig riktigt kom i drift men testflygningar gjordes.

 

En av de få bilder som finns på Ellehammers helikopter.

En av de få bilder som finns på Ellehammers helikopter.

Familjeföretaget Ellehammer finns fortfarande än idag kvar som ett välrenommerat danskt industriföretag. Idag är de inriktade på kvalitetspumpar som bland annat skall kunna släcka bränder på fartyg. Den första pumpen av detta slag konstruerades av Jacob Ellehammers son. Företaget står än idag för noggrannhet och kvalitét.

Jacob Christian Ellehammer liv kan sammanfattas med uppfinnarens nyfikenhet och pionjärens djärvhet och mod. Som ett exempel av flera lysande nordiska innovatörer har han bidragit till den tekniska utvecklingen i vad vi idag kallar de civiliserade världen. Alla är ense om att hans praktiska bidrag öppnade vägen för den europeiska luftfartens utveckling.


  • Publicerad:
    2013-06-14 19:47