USA. Eric Striker från National Justice berättar om nya avslöjanden som öppnar för nya frågor om den amerikanska underrättelsetjänstens roll i terrorattacken som förändrade världen för över 20 år sedan.

I årtionden har regeringstjänstemän i länder som Iran och Syrien offentligt hävdat att al Quaida, ISIS och andra salafistiska terroristorganisationer är kaosagenter som tränats och beväpnats av USA och Israel.

Nu har vi äntligen tydliga bevis på detta.

För två veckor sedan upptäckte generalmajor Abdulqader Al-Shami, biträdande chef för Huthirernas rebellregering i Jemen, en inspelning av ett samtal från 2001 mellan dåvarande CIA-chefen George Tenet och den tidigare jemenitiska presidenten Ali Abdullah Saleh om den USA-födda al Quaida-agenten Anwar al-Awlaki.

President Saleh, som sköts av Huthirerebellerna 2017 för förräderi, hade al-Awlaki, känd som ”Internets Bin Laden” i förvar på grund av hans ledande roll i ett bombangrepp 2000 på det amerikanska flottfartyget USS Cole, vilket resulterade i 17 dödsfall och 37 skadade.

I efterdyningarna av attacken åkte FBI till Sana, uppenbarligen för att undersöka händelsen.

I ett samtal som har potential att revolutionera vår förståelse av ”krigen mot terror”, instruerade Tenet presidenten att släppa al-Awlaki, vilken CIA-chefen kallar ”min man”.

Saleh: Do you have his name?

Tenet: I don’t want to use his name on the phone. They know his name.

Saleh: George, the FBI people have arrived in Sana’a. They are now in Yemen. Why don’t you recommend them to come and meet me tomorrow along with the US ambassador and present this case during my discussion with them and we can discuss about it.

Tenet: President, I’m happy to do that, but let me say something very important. This is my person, this is my problem, my issue and I’m calling you because its very serious for me personally, this man must be released.

Major General [Ghalib] al-Qamish, he knows all about this. […] I’ve talked to everybody in my government. I told them I was going to make this call. I want to work with you but I need this man released in the next 48 hours. This is my very personal appeal to you. After 50 days this must stop.

Al-Awlakis förhållande till den amerikanska regeringen gick djupare än till CIA.

Imamens enorma aptit på prostituerade gjorde honom sårbar för utpressning. Det har hävdats att FBI upptäckte bevis på hans vanor när de övervakade honom och hotade att avslöja den religiösa figuren. Den amerikanska underrättelsetjänsten fortsatte att stödja honom trots att de visste att han var inblandad i attacken mot World Trade Center.

Dokument som inhämtats av Judicial Watch 2012 genom en begäran via lagen om informationsfrihet avslöjade att imamen var bekant med minst tre av 9/11-kaparna och till och med gick så långt som att köpa flygbiljetter åt dem.

Interna diskussioner inom FBI visar att byrån var orolig för att 9/11-kommissionen förhörde honom. FBI vägrade medvetet att samarbeta med 9/11-utredningen på denna punkt.

Teorier kring mordförsöket mot honom 2011

Under 2011 fattade Obama-regeringen det kontroversiella beslutet att utföra ett mordförsök på al Quaidas ledare med drönare, som vissa tror genomfördes som en del av en täckmantel i Jemen, trots att han var född i New Mexiko och hade amerikanskt medborgarskap.

Kongressledamoten Louie Gohmert påpekade 2016 att al-Awlaki dödades för att hindra honom från att offentliggöra sina kopplingar till den amerikanska regeringen.

Andra har gått ännu längre. Jason Ditz, som alltid har varit en trovärdig journalist för Antiwar.com, uttalade 2011 att det inte finns några bevis för att al-Awlaki eller hans 16-åriga son verkligen dog i drönarangreppet.

Enligt en hypotes som Ditz och andra delade vid den tiden kan al Quaidas ledare ha varit en underrättelseagent och drönarangreppet en avledningsmanöver för att föra ut honom och hans son från landet. År 2017 ledde ett tillslag i Jemen, som godkändes av Donald Trump, till att al-Awlakis 8-åriga dotter dödades, även hon en amerikansk medborgare.

Det finns fortfarande många pusselbitar som saknas angående den amerikanska regeringens förhållande till al-Awlaki och Al Qaida, men vissa indikationer börjar skapa en bild.

Oavsett om det är Joe Bidens nuvarande nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivans e-postmeddelande till Hillary Clinton 2012 där han berättade för henne att ”al Quaida är på vår sida i Syrien” eller en rapport från Associated Press från 2018 som visar att Washington och Riyadh fick al Quaida-krigare att kämpa för dem mot Huthirerebellerna, så förtjänar det amerikanska folket att veta hur lågt deras regering är villig att sjunka för att främja Israels geopolitiska intressen.

Ursprungligen publicerad på National Justice


  • Publicerad:
    2021-04-03 16:50