I dag har tidningen Fokus gått ut med sin årliga ”makthavarlista”. Denna lista jämförs ibland med Forbes årliga lista och räknas av en del som ett stort skämt.

Syftet med dessa listor är att sprida förvirring. Forbes lyfter fram att världens mäktigaste skulle vara presidenter, statsministrar och till och med borgmästare, medan exempelvis mediamoguler har begränsad makt. Detta trots att media har förmågan att skapa de förutsättningar som behövs för att starta krig mot nationer, som man gjorde mot Libyen.

På samma sätt har Fokus resonerat när man har satt ihop sin lista. Överst hamnar statsministern Fredrik Reinfeldt, följt av Anders Borg från samma parti. På topp tio finns sex politiker, däribland också Göran Hägglund (kd), vars parti enligt flera opinionsmätningar skulle åka ur riksdagen om det hade varit val idag.

Först på 26:e plats kommer en person som arbetar i media. Det är Dagens nyheters politiska chefredaktör, juden Peter Wolodarski. Därefter kommer på plats 52 Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson. På topp 100 återfinns endast sju personer som arbetar inom media och två av dem är reportrar. VD:n och koncernchefen till den tidning som Peter Wolodarski arbetar på, Jonas Bonnier, deltagare vid årets Bilderbergmöte, anses inte vara någon makthavare av betydelse. Inga av Bonniers judiska familjemedlemmar finns med på topp 100 i Fokus ”makthavarlista”. TV4:s VD, Jan Scherman, finns inte heller med på listan.

Relaterat:

Makthavarlistan

Företag och varumärken som Bonnier äger


  • Publicerad:
    2012-11-23 21:18