En video på två män som kom till en förskola i Riga för att ge en ”patriotiskt uppfostrande” lektion, har vållat debatt i Lettland och utanför landets gränser. Filmen visar hur de två männen berättar för barnen om Lettlands heroiska kamp under andra världskriget. De två var även iklädda Waffen SS-uniformer och lät barnen hålla i vapen.

Lettlands utbildningsminister, Rober Kilis, har fördömt lektionen och vill se en utredning av fallet, uppger lettiska medier. Kilis menar att ”vapen, människor i miliära uniformer och liknande aktiviteter på en förskola är absolut oacceptabelt”

Lektionen tros ha hållits under 16 mars. Detta datum varje år firar veteraner från Waffen SS Lettiska legionärernas dag. Fram till år 2000 var ”legionärdagen” en officiell minnesdag i Lettland, som firades till minne av de lettiska soldater som slogs på Tysklands sida mot Sovjetunionen. 16 mars i år höll över tusen SS-veteraner och andra sympatisörer en större demonstration i huvudstaden Riga. EU har uttryckt sitt ogillande mot att letter fortsätter fira minnesdagen.

Ungefär 150 000 letter ingick i Waffen-SS.

Lettiska legionärernas dag 2012

 


  • Publicerad:
    2012-05-13 16:27