MÅNGKULTUREN. Södertälje har 50 fall av olagliga sopdumpningar varje dag.

Under senare år har Södertälje kommun haft stora problem med illegala sopdumpningar vid återvinningsstationer. Varje år tar Södertälje kommun hand om cirka 20 000 fall av olagliga sopdumpningar. Det är i snitt cirka 50 fall per dag. Ändå har kommunen försökt gå invånarna till mötes genom att bland annat sänka sopavgiften, som ett sätt att stimulera invånarna att använda de reguljära tjänsterna. Södertälje var också först i Sverige med att införa ”sopspioner” som ska förebygga och hindra att människor som struntar i regler och god samhällskultur kastar sopor av alla slag på fel platser. Ändå ökar problemet.

Avfallssamordnaren vid Södertälje kommun, Thomas Thernström, säger att kostnaderna för kommunen och alla inblandade för att städa upp dumpningen uppgår till minst 20 miljoner kronor per år.

Även om inga undersökningar har gjorts som kan bekräfta ryktena, finns det allmänna och lösa misstankar om att det är människor med en icke-nordisk uppfostran om samhällets och naturens värde när soporna ska sopsorteras på utomeuropeiskt vis. Det finns höga koncentrationer av sådana människor i Södertälje.

Källa:
Över 50 fall av illegala sopdumpningar – varje dag


  • Publicerad:
    2018-06-26 18:15