Dagens datum 11 mars: Denna dag för två år sedan massakrerade en eller flera amerikanska soldater 16 civila, däribland flertalet barn, i en by i Afghanistan.

Kandahar2

Den 8 mars 2012 sprängde talibanska rebeller ett amerikanskt stridsfordon i Kandaharprovinsen. Ingen dödades, men ett flertal amerikanska soldater sårades. Några dagar senare skulle flera afghanska civila avrättas som vedergällning.

Enligt flera vittnesmål från afghanska bybor anlände amerikanska soldater kort efter bilbomben den 8 mars till deras by, Mokhoyan, där de radade upp bybor mot en vägg och hotade att döda dem. En av Mokhoyan-invånarna, Ahmad Shah Khan, berättade för nyhetsbyrån AP att ”det såg ut som att de skulle döda oss”. Enligt Khan riktades dödshoten även mot barn:

— Sedan sa en NATO-soldat genom sin översättare att även våra barn kommer få betala för detta. Nu har de tagit sin hämnd.

Kandahar4Hämnden ägde rum natten den 11 mars då 16 civila afghaner sköts ihjäl i två byar i distriktet Panjwai, i Kandaharprovinsen. Fyra av de döda var män, fyra var kvinnor och nio var barn. Utöver dessa sårades sex andra civila. De sovande byborna hade väckts mitt i natten, misshandlats och blivit dragna i håret innan de avrättades med en kula i huvudet eller munnen.

De afghanska myndigheterna och den amerikanska militären är överens om att en massaker har skett och att 16 civila dödats. Sedan går åsikterna isär. Enligt ett flertal olika vittnesmål från anhöriga och andra bybor var det en amerikansk trupp som anlände till byn och flera amerikanska soldater som deltog i mördandet. En afghansk statlig utredningsgrupp som undersökte platsen och intervjuade vittnen offentliggjorde den 15 mars att 15-20 amerikanska soldater hade deltagit i massakern med understöd från två helikoptrar.

Kandahar3

Den amerikanska militären skulle däremot få anledning att skylla dådet på en ensam person, sergeanten Robert Bales. När Bales återvände till den amerikanska basen, efter att ha tagit två byar i två vändor, tog han på sig skulden med orden: ”I did it”. Ingen på basen hade då hört någon skottlossning, eller agerat, trots att den första skottlossningen ägt rum endast 800 meter från den amerikanska basen.

Bales hamnade aldrig inför rätta i Afghanistan utan i en amerikansk militärdomstol. Han erkände dådet i förhör och undslapp dödsstraff genom en så kallad ”plea bargain”. Bales fick livstids fängelse och inga andra dömdes eller misstänktes. Motivet till att Bales dödade 16 civila ska enligt hans försvarsadvokat ha varit att han sett en annan amerikansk soldat förlora sitt ben dagarna innan.

Trots att mycket talar för motsatsen har USA vidhållit att massakern var ett verk av en person. Barack Obama uttalade efter dådet också att händelsen inte representerar ”den enastående karaktären” hos den amerikanska militären.


  • Publicerad:
    2014-03-11 19:36