NORGE Norges utrikesminister Espen Barth Eide anser att Israels förbud mot FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA) är ett allvarligt brott mot folkrätten och har nu bett Internationella domstolen att ingripa.

Den 28 oktober antog det israeliska parlamentet Knesset två nya lagar som förbjuder FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA) från att bedriva verksamhet i Israel och andra ockuperade palestinska områden.

Den ena lagen förbjuder UNRWA från att verka i dessa områden från och med nästa år, medan den andra stämplar organisationen som en terroristgrupp och bryter diplomatiska band med organisationen. Det innebär att israeliska myndigheter förbjuds att ha någon som helst kontakt med FN-organisationen, rapporterar NRK.

Norges utrikesminister Espen Barth Eide har uttryckt starkt motstånd mot Israels beslut och menar att det bryter mot folkrätten.

— Ingen står över lagen och ingen står över folkrätten. Ockupationsmakten Israel har en skyldighet att underlätta stöd till de människor som bor i Palestina under ockupation. Därför menar vi att detta beslut helt enkelt är olagligt, säger Eide till NRK.

Norge har nu tagit ett, enligt judiska organisationer antisemitiskt, initiativ till en resolution i FN:s generalförsamling som ber Internationella domstolen (ICJ) att ingripa och undersöka lagligheten i Israels förbud mot UNRWA. Detta initiativ har fått stöd från flera länder samt från UNRWA självt.

Kan få allvarliga konsekvenser för hundratusentals civila

Eide fruktar att förbudet mot UNRWA kan få dramatiska konsekvenser för hundratusentals civila palestinier. UNRWA har i över 70 år gett livsviktigt stöd till miljontals fördrivna palestinier, inklusive de som påverkas av den pågående israeliska ockupationen av Gaza.

UNRWA driver 700 skolor och 140 hälsokliniker, och har cirka 30 000 anställda som bistår 5,9 miljoner palestinska flyktingar och deras efterkommande. Organisationen spelar en kritisk roll genom att tillhandahålla utbildning, hälsovård, socialhjälp, mat och bostäder till palestinier i Gaza, Västbanken, Syrien, Libanon och Jordanien.

Netanyahu håller fast vid UNRWA-anklagelser trots avsaknad av bevis

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu står fast vid beslutet och hävdar att UNRWA-anställda har varit inblandade i terroraktiviteter mot Israel. En oberoende granskningskommission har dock fastslagit att Israel helt saknar bevis för sina terroristanklagelser, vilket framstår som en vanlig retorik och taktik Israel använder för att legitimera krigsbrott.

De israeliska myndigheterna hävdar nu att de arbetar för att hitta andra lösningar som kan ersätta FN-organisationens arbete, något som Eide anser inte är tillräckligt.

— Samtliga viktiga nödhjälpsorganisationer är entydiga om att de behöver FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar. Det är de som har erfarenheten, de som har kompetensen och den infrastruktur som behövs, både i Gaza och på Västbanken, säger Eide, och fortsätter:

— Jag tror inte att det finns någon alternativ lösning som kan sättas på plats i tid. Nöden och krisen är nu, inte i framtiden. Så detta måste upphävas.

NRK har försökt att få en kommentar från den israeliska ambassaden i Norge men har inte lyckats.

Artikeln är en översättning från norska Frihetskamp.