INRIKES. Inte ens den klassiska semlan har klarat sig från att bli kulturberikad när en Stockholmsbagare nu presenterat sin nya uppfinning: ”Nachosemlan”.

Den av många älskade bakelsen semlan har blivit kulturberikad. I Stockholm har dekadenta bagare valt att ta den traditionella semlan och krydda den med centralamerikansk kultur. Det man skapat är en så kallad nachosemla.

Till skillnad från en traditionell semla så ligger nachosemlan i en papplåda med trekantiga brödbitar och ”dip” bestående av grädde och mandelmassa. Den kulturberikade bakelsen passar enligt bagarna perfekt till fredagstacos med familjen. Antagligen ackompanjerat med ett kulturberikande TV-program från statliga SVT.

I Norden och Baltikum har semlan ätits sedan 1500-talet och förtärs traditionellt under fastlagsfirandet. Det äldsta skriftliga omnämnandet av semlan i Skandinavien går att finna i Gustav Vasas bibel från 1540-talet. Andra skrifter man funnit från 1500-talet nämner ”simlebagare” i Köpenhamn.

Semlan i sin ”moderna” form med grädde och mandelmassa började även den ta sin from på 1500-talet då man började gröpa ur bakelsen och fyllde den med en röra bestående av grädde och smör. Mandel i semlan introducerades i takt med att mandeln blev en bestående ingrediens i det nordeuropeiska köket. Segmenteringen i sin nuvarande form med en toppad bulle, grädde och mandelmassa skedde i mitten på 1850-talet. Semlan nådde sin största popularitet i Sverige efter andra världskriget då den statliga ransoneringen av mjöl, socker och grädde lyftes.

Källa:
Årets semla – nu med dipp


  • Publicerad:
    2018-01-07 11:00