Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Professor: Motståndsrörelsens politiska mål kan inte godkännas i en demokrati

Av Redaktionen, 2020-09-22
redaktionen@nordfront.se

FINLAND. Nordiska motståndsrörelsens politiska åsikter och målsättningar kan inte godkännas i en ”demokratisk rättsstat”, menar professor Kimmo Nuotio.

Idag meddelade Högsta domstolen i Finland att förbudet mot Nordiska motståndsrörelsen står fast. Svenska Yle skriver att Högsta domstolen i sitt beslut menar att Nordiska motståndsrörelsen ”inte åtnjuter yttrandefrihets- eller föreningsfrihetsskydd, eftersom föreningens verksamhet till sin natur innebär missbruk av dessa rättigheter”.

I Finland har man alltså bara yttrandefrihet så länge denna inte ”missbrukas” för att föra fram åsikter som ogillas av makten.

Kimmo Nuotio, professor i straffrätt, menar att detta öppnar upp för att i framtiden förbjuda fler politiska organisationer och partier som ”missbrukar” den så kallade yttrandefriheten.

— HD har också betonat att friheten inte får missbrukas. Det här öppnar dörren för att i framtiden också förbjuda andra föreningar. Det kan under vissa omständigheter vara helt förenligt med grundlagen och mänskliga rättigheter att förbjuda en del organisationer. NMR:s målsättningar kan helt enkelt inte godkännas i en demokratisk rättsstat, säger Kimo Nuotio till Yle.

I en demokratisk rättsstat ska politiska alternativ kunna förbjudas, så att bara godkända aktörer får delta i den demokratiska processen, enligt Nuotio. Även om det i praktiken kan vara svårt att helt stoppa opinonsbildning konstaterar professorn att domen ändå har betydelse då staten nu har en möjlighet att ingripa mot detta och stoppa kandidater från att ställa upp i val.

— Men viss betydelse har det att HD har satt ner foten, säger Nuotio. Bland annat så får NMR:s symboler inte användas.


  • Publicerad:
    2020-09-22 15:40