Dagens datum 18 juni: Denna dag år 1984 mördades den extremliberale och judiske radioprataren Alan Berg i Denver, Colorado.

alanberg

Alan Berg föddes den 1 januari 1934 i Chicago. Redan i skolan blev Berg känd för sina extremliberala åsikter och sitt karakteristiska sätt att föra fram dem. Berg började sin yrkeskarriär som advokat och blev där känd för att åta sig klienter ur den kriminella världen. Efter ett tag tvingades han sluta sitt jobb på grund av sjukdom, depression och alkoholism. Han började istället jobba som skoförsäljare. I sin klädbutik träffade Alan Berg en radiopratare som imponerades av Bergs provokativa sätt och erbjöd honom att provsända radio. Radioprataren var nöjd med Berg och erbjöd honom sitt jobb då han själv skulle börja ett nytt jobb i en annan stad.

Efter att ha hoppat mellan ett antal radiostationer började Alan Berg 1981 på radiostationen KOA som sändes från Denver, Colorado, och nådde ut till 30 delstater över Amerika. Ett krav från Alan Bergs sida var att han skulle få säga vad han ville. Han var vid denna tid redan beryktad som en vulgär gaphals som förnedrade sina lyssnare – särskilt sådana som inte delade hans extremliberala åsikter.

Till en början hade Alan Berg hållit en låg profil, men det skulle inte dröja länge innan radiolyssnarna lärde känna den riktige Alan Berg, en högljudd, vulgär och ytterst osympatisk radiopratare. Alan Bergs debatt-teknik gick ut på att han lät lyssnare ringa in till sitt radioprogram för att där utsätta dem för hån och förtal, lägga åsikter i deras mun, ständigt avbryta, skrika på eller provocera dem med sexuella tillmälen tills det att de tappade humöret, för att sedan raljera över att de saknade argument. Ofta kunde Berg avsluta samtalet innan in-ringaren hunnit försvara sig mot hans förolämpningar.

Alan Berg använde även radion som ett verktyg för att föra fram sina extremliberala åsikter kring ämnen som religion, homosexualitet, sex med mera. Han angrep ofta kristna, som i Alan Bergs värld fungerade som en slags synonym för vita människor, och använde sig av deras puritanska sexualsyn som underlag för diskussioner där han förde fram det raka motsatta i rent vulgära former. Alan Bergs sätt att bedriva radio var mycket kontroversiellt på 1980-talet då förnedringsteve eller förnedringsradio inte var lika vanligt. Även idag hade Alan Berg troligtvis varit en av de mer utmärkande inom denna genre.

Alan Bergs favoritämne var dock rasism. Han uppträdde som en rasist gentemot vita och fördömde konsekvent vita rasmedvetna som ”bigots” eller ”rednecks” och uppmande dem i vissa fall att ta livet av sig. Han höll monologer om varför vita var rädda för svarta och att vita kvinnor fantiserade om att ha sex med svarta män. Samtidigt som han spydde ut förakt mot vita försvarade han andra raser, framförallt sin egen – den judiska.

Alan Berg visste hur han skulle sälja sitt program och fick alltfler lyssnare, men han skaffade sig samtidigt många fiender. Den 18 juni 1984 var det någon av Alan Bergs många fiender som hade fått nog. Klockan 21:30 denna kväll återvänder Alan Berg till sin lägenhet, han stiger ur sin bil och tänder en sista cigarett på parkeringen. En bil kör fram framför lägenheten och Alan Berg avrättas med en MAC 10 med 12 skott från nära håll.

Direkt efter mordet började media spekulera i att ”nynazister” låg bakom mordet och namngav bland andra David Lane som tänkbar mördare. Ett ”vittne” pekade ut Gary Yarbrough vid mordplatsen, men det framkom snart att han vid tillfället hade besökt sin sjuka dotter på ett sjukhus i Spokane. FBI:s teorier är att Robert Jay Mathews planerade avrättningen av Alan Berg och att han höll vakt medan andra utförde dådet.  FBI kom också snart att rikta fokus mot ”The Order”, som Mathews själv ledde. Två av medlemmarna, David Lane och Bruce Pierce, dömdes för inblandning i mordet och fick 190 respektive 252 år i fängelse. De dömdes dock inte för mord utan för att ha kränkt Alan Bergs medborgerliga rättigheter. Än idag har man inte kunnat binda någon gärningsman till brottsplatsen.

David Lane förnekade inblandning i mordet på Alan Berg men var inte ledsen över hans bortgång. I en intervju med History Channel sade Lane: ”Det enda jag har att säga om Alan Berg, oavsett vem som gjorde, är att han inte kunnat skrika ut sin antivita hatpropaganda, från sin 50.000-watts sionistiska predikstol, på ganska många år”.

I sin självbiografi konstarerade David Lane att den extremliberale Alan Berg, med sin ”okontrollerbara mun”, befattade sig med så pass många skumma affärer att det säkerligen var andra som hade satt upp honom på en lista:

Alan Berg hade varit en särskilt avskyvärd, outhärdlig och anti-vit radioshowpersonlighet på ett antal av Denvers radiostationer innan hans välförtjänta och litet sörjda bortgång från jordelivet… Vid tiden för hans bortgång arbetade han på Klippiga bergens största och kraftigaste radiostation. Han var rabiat judisk och skämde ut de utvalda genom sina frispråkiga kommentarer. Efter en resa till Israel sade han att ”denna gång kommer judarna att antingen äga världen eller spränga sönder den”. En gång hade han arbetat som advokat för organiserade brottslingar i Chicago och hans okontrollerbara mun var onekligen en källa till oro för många personer. Enligt vissa var han även involverad i kokaindistribution och att han använde kokain för att få sexuella tjänster från unga flickor. Även om jag inte kan verifiera kokainanklagelserna var Alan Berg i vilket fall som helst ingen som en eftertänksam person skulle vilja att sin dotter umgicks med, för att uttrycka mig milt.


  • Publicerad:
    2018-06-18 00:01