Den spanske dissidenten och bokhandlaren Pedro Varela har dömts till två år och nio månaders fängelse för att ha sålt böcker som enligt den spanska domstolen ”rättfärdigade folkmord”.

Den 9 mars, endast några få dagar efter att den nationalsocialistiske dissidenten Ernst Zündel äntligen släppts ur tyskt fängelse efter ett sjuårigt fängelsestraff, dömdes den spanske dissidenten och bokhandlaren Pedro Varela till två år och nio månaders fängelse för ”rättfärdigande av folkmord och rasism”. Detta för att ha publicerat och sålt böcker i sin bokhandel Europa i Barcelona.


Pedro Varela och den brittiske historikern och författaren David Irving som även han varit fängslad för sina åsikter.
Den senaste domen kan ses som kulmen på en mångårig förföljelse av Pedro Varela som redan 1998 dömdes till fem års fängelse för att ha ”förnekat förintelsen”. En dom som dessutom inbegrep att samtliga tusentals böcker som hade beslagtagits skulle förstöras (brännas). Pedro Varela överklagade domen och i flera instanser ansågs domen vara oförenlig med Spaniens grundlag.


”Antiterrorist” i rånarhuva griper bokhandlaren Varela i mars 2006.
I mars 2006 genomförde en spansk ”antiterroriststyrka” bestående av ett trettiotal kvinnliga poliser, maskerade i rånarhuvor, en räd mot Pedro Varelas bokhandel. I räden mot bokhandeln beslagtogs 5000 böcker som behandlade ämnen som andra världskriget, historierevisionism och nationalsocialism.

Den 8 november 2007 upphävdes den del av domen mot Varela som gällde ”förnekande av förintelsen” efter ett beslut av Spaniens högsta domstol eftersom lagen som domen grundades på inte ansågs vara förenlig med Spaniens grundlag. Högsta domstolen minskade straffet från 5 års fängelse till 7 månaders villkorligt fängelse.

De mörka krafter som önskar tysta den nationella oppositionen i Europa gav inte upp utan ett nytt åtal följde vilket nu har lett till den senaste domen. Pedro Varela säger i en kort intervju till Nationellt Motstånd att han är humanist och att han aldrig har försökt ”rättfärdiga folkmord”. Varela säger vidare att han ämnar överklaga domen och att han troligtvis kommer förbli fri under överklagandeprocessen. Han kallar rättegången för en häxprocess och säger att domen är oroväckande i och med att detta kan få negativa följder även för andra nationella dissidenter och historierevisionister.

Länk till Pedro Varelas bokhandel, Libreria Europa, på nätet.


  • Publicerad:
    2010-03-12 00:00