Jämställdhetsministern rädd för bananer
2024-11-13 18:00
NÄTCENSUR. Youtube beslutade under gårdagen att Svegots kanal skulle raderas på grund av ”hets mot folkgrupp”.
Under gårdagen raderades Radio Svegots Youtubekanal, bara dagarna efter att SwebbTV:s kanal raderats.
Detta är dock bara de senaste offren för den tilltagande avplattformeringen av politiska dissidenter. Tidigare har exempelvis aktörer som Nordiska motståndsrörelsen, Nordisk Ungdom och Palaestra media i olika grad drabbats.
Nordfronts nyhetsredaktör Simon Holmqvist har kontaktat Svegots Dan Eriksson för att få kommentarer om raderingen. Det rörde dels avstängningen i allmänhet och dels följande frågor:
–Tror ni det finns någon särskild anledning att detta drabbar er just nu?
–Kommer Svegot att fortsätta använda Youtube på något sätt?
–Tror du att det kommer att komma något alternativ till Youtube med yttrandefrihet, som även kan användas framgångsrikt?
Svaret från Dan Eriksson följer nedan:
Det är ingen större överraskning att vi blir avstängda. Det finns en bild bland nyvakna ”Sverigevänner” att detta är ett nytt fenomen, men vi är många som drabbats av det de senaste tio åren. Det stora problemet är Youtubes monopolliknande ställning, dessutom med skattesubventioner i miljardklassen och täta samarbeten med myndigheter, som gör det svårt – för att inte säga omöjligt – att nå ut lika effektivt via andra plattformar.
Vi kommer fortsätta använda Youtube. Det kommer ingen ny kanal imorgon, men rätt vad det är så etablerar vi en ny kanal – kanske under annat namn. Oftast får man några veckor eller månader innan man raderas och under den tiden hinner man alltid nå några nya personer med vårt viktiga budskap. Viktigt är att man inte förlitar sig på Youtube, utan ser det som en rekryteringsplattform precis som ditt lokala torg, en Facebookgrupp eller parlamentariska val. Det är en stor skillnad i att använda ett verktyg så gott det går och att hänga upp hela sin verksamhet på det.
Vad gäller alternativa lösningar finns det redan några som är bra. Tyvärr har Bitchute visat sig inte alls stå för någon yttrandefrihet, men Odysee/Lbry är ett intressant alternativ. Men problemet är egentligen inte att hitta nya plattformar att publicera sig på, utan möjligheten att nå ut utanför den egna kretsen.
Den totala centraliseringen av debatten på nätet till ett fåtal aktörer är en tråkig, men inte oväntad utveckling. Viktigt är att den som är införstådd i problematiken också tar sitt ansvar att lära sig använda andra plattformar, vare sig det är Telegram, Odysee eller Bitcoin. Om inte vi går i bräschen för att använda dessa decentraliserade eller yttrandefrihetsvänliga alternativ, hur ska vi då kunna tro att Svensson ska göra det?
Radio Svegot har även sänt ett extraavsnitt med anledning av avstängningen, där det hela diskuteras.