Dagens datum 17 april: Denna dag år 1945 offrade tyska piloter ur Leonidas-skvadronen sina liv i kampen för fäderneslandet.

Otto Skorzeny och Hajo Herrman tog fram en idé om att sätta upp en skvadron med självmordsbombare. De fick snabbt stöd av Hanna Reitsch som vidareutvecklade idén och presenterade den för Luftwaffes chefer och Adolf Hitler.

10870529_Hitler_Goering_und_Hanna_Reitsch-460x316

Reitsch vision var att använda planet Messerschmitt Me 328 lastat med bomber för att störta in i sjöfartyg. Hermann Göring och Erhard Milch från Luftwaffe var tveksamma till planen. Adolf Hitler var motståndare till hela idén med självmordsuppdrag och menade att denna typ av ultimat självuppoffring inte var av germansk karaktär. Efter löften om en modifiering som gjorde chansen något större för piloterna att överleva tillät han till slut att en skvadron skulle bildas och att provflygningar kunde påbörjas.

Av de tusentals frivilliga som anmälde sitt intresse valdes 70 personer ut som fick skriva under en deklaration att de förstod att det handlade om självmordsuppdrag med väldigt små chanser att överleva.

Dessa frivilliga blev år 1944 till Staffel 5, eller Leonidas-skvadronen som de kallades, och kom att utgöra en del av specialskvadronen Kampfgeschwader 200.

Staffel 5 fick sitt smeknamn från kung Leonidas som med sina spartaner kämpade framgångsrikt mot numerärt överlägsna fiendehärer. Det var en symbolisk liknelse i slutskedet av kriget då de allierades styrkor var mycket större än tyskarnas.

Under provflygningarna med Messerschmitt Me 328, som bland annat Hanna Reitsch själv deltog i, uppstod problem som gjorde att man istället valde att byta till det specialbyggda planet Fiesler Fi 103R. Detta var en modifierad och bemannad version av den ökända V1-bomben. Planet som gick under kodnamn Reichenberg skulle offras för att styras in i fiendemål. De tilltänkta attackerna skulle mest troligt kräva pilotens liv, men i bästa fall skulle denna kunna skjuta sig ur planet med fallskärm innan kollisionen.

fi-103

Självmordsbombarna i de ombyggda V1-bomberna kom aldrig att användas som planerat då Kampfgeschwader 200:s kommendör Werner Baumbach tyckte att det var slöseri med människoliv och flygplan. Men under slaget om Berlin 1945 fick ändå piloterna i Leonidas-skvadronen nytta av sin träning. Mellan den 17 till 20 april 1945 tog dessa piloter olika flygplan som fanns till hands för att störta in i sovjetkontrollerade broar med. 35 hjältemodiga piloter omkom under dessa attacker och lyckades med sina sista andetag för fäderneslandet att förstöra totalt 17 broar och därmed sinka Röda armens intåg i Berlin.

Kvällen innan Leonidas-skvadronen gav sig ut på detta uppdrag sjöng de tillsammans den gamla tyska folkmelodin Kein schöner Land som ett sista farväl av varandra, nationen och livet. En av de hjältar som offrade sitt liv var den 24-årige tvåbarnsfadern Ernst Beichl från Dresden. Bilden av honom togs strax innan han gav sig ut på sitt sista uppdrag.

Ernst_Beichl

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-04-17.


  • Publicerad:
    2018-04-17 00:00