UKRAINA. Folkrepubliken Luhansk har valt ledare och antagit en konstitution. Handlingarna kan vara ett steg på väg mot ett fullskaligt krig mellan Ukraina och Ryssland.

”Folkets guvernör” Valery Bolotov har valts till ledare för den nya Luhanskrepubliken i sydöstra Ukraina. Vasily Nikitin utses till premiärminister och Aleksey Karyakin till parlamentets talman. Samtidigt har en konstitution antagits som reglerar republikens politiska liv. Nästa steg för premiärministern blir att bilda en regering. Luhanskrepubliken ansöker samtidigt om medlemskap i FN:

— I enlighet med de generellt accepterade internationella reglerna så måste varje folkgrupps rätt till självbestämmande utgöra basen för politiska beslut och varje stat måste respektera denna rättighet, fastslår parlamentet i sitt brev till FN:s generalsekreterare.

Luhanskrepubliken är en av flera utbrytarrepubliker som skapats och upprätthålls av främst pro-ryska separatister. Ukrainas nuvarande regering har satt hårt mot hårt med eskalerande stridigheter mellan den ukrainska regeringens legoknektar och separatisterna.

Källor:
Self-proclaimed Lugansk People’s Republic elects head, passes constitution
Lugansk People’s Republic turns to UN for recognition


  • Publicerad:
    2014-05-20 18:00