UKRAINA. 438 ukrainska soldater har gått över den ryska gränsen efter att ha kapitulerat och lämnat över alla sina vapen och pansarvagnar till de ryska separatisterna.

Enligt den intervjuade ukrainska soldaten förråddes hans bataljon av Ukrainas generaler.

Efter att ha misslyckats med en storoffensiv som skulle omringa staden Donetsk, huvudstad för en av utbrytarrepublikerna i östra Ukraina, blev en stor ukrainsk pansarkolonn omringade av de ryska separatisterna under ledning av Igor Strelkov.

Den ukrainska bataljonen lurades i en dödsfälla av de ryska separatisterna och när de upptäckte detta började deras befäl förhandla om att ge upp, något som är olagligt och räknas som desertering av den ukrainsk-judiska Porosjenkoregimen, som behöver trupperna för att binda upp rebellernas reserver. Rebellarmens krav för att godta kapitulationen var att de ukrainska soldaterna skulle lämna över alla sina vapen samt sina omkring 70 stridsfordon och sedan överlämna sig själva till den ryska armén på andra sidan gränsen.

En passage öppnades sedan av de ryska separatisterna och de ukrainska soldaterna drevs iväg till Ryssland. I Ryssland har de 438 ukrainska soldaterna fått mat, husrum samt akutsjukvård av den ryska armén. De har nu valet att återvända till Ukraina eller att söka flyktingstatus i Ryssland, något huvuddelen av soldaterna verkar ha gjort. Kvar finns flera andra ukrainska bataljoner omringade i fickor mellan huvudstaden Donetsk och den ryska gränsen.

Många ukrainska soldater är mycket missnöjda med hur den judiska regeringen i Kiev har styrt över krigsinsatsen och misstänker att de judiska oligarkerna försnillat stora delar av de pengar som skulle försörja trupperna.

Källor:
​Over 400 Ukrainian troops cross into Russia for refuge
438 Ukrainian officers, NCOs and soliders have surrended to Russian forces


  • Publicerad:
    2014-08-05 10:48