TYSKLAND. 68 år efter andra världskrigets slut jagas nu 50 vakter vid Auschwitz för att dömas av en domstol i Tyskland.

Kurt Schrimm - anser att alla anställda vid Auschwitz ska åtalas för medhjälp till mord?

Kurt Schrimm – anser att alla anställda vid Auschwitz ska åtalas för medhjälp till mord?

Den tyska statens centralkontor för nationalsocialistiska brott har lyckats få fram namnen på 50 personer som var vakter vid Auschwitz. Man vill nu döma dem för medhjälp till mord. Man vet dock inte om dessa personer, som antas vara i 90-årsåldern, fortfarande lever eller var de finns. Det kan bli svårt att lokalisera alla dessa personer eftersom man tror att flera av dem har flytt landet för att undvika just denna typ av rättegång.

Om man lyckas lokalisera de misstänkta anser chefsåklagaren, Kurt Schrimm, att de ska åtalas även om det inte finns några bevis alls för att de ska ha begått något brott. Domen mot John Demjanjuk, vakt vid Sobibór, skapade enligt Schrimm ett prejudikat som tillåter myndigheterna att väcka talan mot tidigare lägervakter, även om utredarna inte kan styrka deras direkta inblandning i brott i avsaknad av vittnen.

”Från och med nu är all aktivitet i ett koncentrationsläger tillräckligt för att ställas inför rätta för medhjälp till mord”, berättade Schrimm till Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Källa:
Germany ‘tracks down 50 suspected Auschwitz guards’


  • Publicerad:
    2013-04-06 23:58