HÄLSA. Enligt en ny rapport från Kemikalieinspektionen finns det fler farliga ämnen i våra kläder än vi tidigare vetat om. Och endast ett fåtal av dem är reglerade enligt EU:s lagstiftning.

Kemikalieinspektionen har nyligen presenterat en rapport där de undersökt 2 500 ämnen som används på olika sätt i våra kläder. Undersökningen har visat att över 350 av dessa ämnen är miljö- eller hälsofarliga. Kemikalieinspektionen vet inte idag exakt hur farliga dessa ämnen är, och menar att ett beslut om ifall de bör förbjudas kan fattas först i ett senare skede. Idag är endast 53 av ämnena förbjudna inom EU.

Många av de kemikalierna som finns i våra kläder är olika färgämnen. Dessa är många gånger allergiframkallande. I sportkläder finns det antibakteriella kemikalier som på sikt kan leda till bland annat att man blir resistent mot antibiotika. Med hjälp av olika databaser har Kemikalieinspektionen kunnat identifiera minst 3 500 olika kemikalier som har kopplingar till textilier.

– Huvuddelen av dem är allergiframkallande. Det sticker ut ganska ordentligt, den typ av kemikalier som ger allergier är ju många gånger färgämnen, säger Karin Thorán, utredare hos Kemikalieinspektionen.

I flera fall saknas det kunskap om vilka kemikalier som används vid tillverkningen av bland annat kläder. Kemikalieinspektionen menar att informationsflödet måste förbättras i leverantörskedjorna, speciellt då cirka 80 procent av all den textil vi använder i EU produceras utanför EU. Vilket, enligt Thorán, är något som textilbranschen skulle välkomna.

Källa:
Okända kemiska ämnen i våra kläder


  • Publicerad:
    2014-10-04 19:00