HÄLSA. Solkräm kan innehålla olämpliga ämnen, visar ett test som Forbrukerrådet i Norge har utfört.

Forbrukerrådet i Norge har i år utfört ett test av 45 solkrämer varav 32 är tillverkade för vuxna och 13 för barn. Endast åtta av dem blev godkända. Solkrämerna som testats är köpta på apotek, hälsokostbutiker, parfymavdelningar, kosmetikavdelningar och dagligvarubutiker.

I undersökningen sökte man efter ämnen som kan vara skadliga för miljön, ämnen som kan vara allergiframkallande eller hormonstörande. Forbrukerradet konstaterar att det är möjligt att tillverka solkräm utan de ämnen som har negativa verkningar, vilket bevisats av de godkända krämerna.

De godkända solkrämerna för barn är Cosmica Kids sun, Dermica Kids solkrem och Änglamark Sun lotion til barn og voksne SPF 15.

De godkända solkrämerna för vuxna är Aco Cliniderm caring protection sun lotion SPF 15, Aco Cliniderm tan boosting protection sun lotion SPF 15, Cosmica Sun lotion intensiv fuktighet SPF 30, Dermica Solkrem høy beskyttelse hypoallergen SPF 30 och Riemann P20 lotion SPF 20 200 ml.

Det testet utfördes av det danska företaget TÆNK men nanomaterial ingick inte i testet. EU har godkänt användningen av vissa nanomaterial i hygienprodukter och har fastställt att det är säkert om produkten används på intakt hud och inte som spray.

Källor:
Solkremtesten 2017
10 av 16 solkrämer till barn innehåller farliga ämnen
Nordiskt test visar: Bara 8 av 45 solkrämer får grönt ljus – hormonstörande ämnen i många


  • Publicerad:
    2017-06-18 11:00