SMÅLAND Kalmarpolitikern Jonathan Sager har uteslutits från SD med omedelbar verkan. Nu gråter han ut i ökänd vänsterextrem tidning.

Nordfront har tidigare skrivit om sverigedemokraten Jonathan Sager, som använde sociala medier för att förespråka att Nordiska motståndsrörelsen inte bara ska censureras utan även ”terrorstämplas”. I övrigt är Sager mest känd för att ha stått upp mot sagostunder med transor.

Under måndagen kom beskedet att Sager utesluts från SD med ”omedelbar verkan”. SD har inte velat kommentera exakt varför man tagit det akuta beslutet, men enligt SVT Nyheter har Sager i Kalmars kommunfullmäktige gjort sig känd för att gå till personangrepp på meningsmotståndare.

— Det är en del av sammanfattningen av materialet, men det är inte helheten utan mer av en rubricering, säger distriktsordföranden Martin Kirchberg (SD) till SVT.

Men enligt Kirchberg är medlemsärenden interna för partiet och han vill inte precisera närmare vad beslutet grundar sig på.

Dramatik och skitsnack inom SD:s Kalmaravdelning

En källa med god insyn i SD säger dock till Nordfront att det åtminstone inte har med Sagers kampanjer mot transorna att göra, utan snarare att han har en ”jobbig personlighet”. Men på Facebook ger Sager en helt annan bild:

Bakgrunden till denna konflikten är att jag med inte så välvalda ord kallat min före detta distriktsordförande Martin Kirchberg för ryggradslös och svikare. Anledningen till detta är att när jag först fick motta dödshot och det sattes upp affischer på mig runt om i Kalmar där jag beskrevs som en gris som skulle slaktas så var hans fokus i denna siutation inte min och min familjs mentala hälsa eller ens min säkerhet. Istället var hans fokus och oro att jag skapade en dålig bild av Sverigedemokraterna och riskerade att skrämma bort folk genom att det framhävdes i media och på min Facebook att jag blir dödshotad.

Inlägget fortsätter med en lång utläggning om interna strider och dramatik inom SD Kalmar, där partimedlemmar anklagar varandra och varandras respektive familjer för lögner och desinformation.

”Anledningen till konfrontationen och min hårda retorik var att på direkt order från distriktsordförande så hade Anton sagt på ett öppet medlemsmöte för ungdomsförbundets ”vanliga” medlemmar att jag och min familj skulle ha ljugit om dödshoten mot mig. Anledningen till att jag ens visste om att detta sades var att flera medlemmar skrev till mig under tiden som detta yttrades i realtid”, skriver Sager bland annat.

Gråter ut i pedofilvurmande extremvänstertidning

Sager har efter beskedet valt att gråta ut i den vänsterextrema tidningen ETC, som nyligen uppmärksammats för sina kampanjer mot pedofilgranskarsajten Dumpen och föreningen ”Porrfri barndom”.

— För mig är inte detta ett misslyckande av politiken eller ett misslyckande av partiet som helhet. Jag fick stöd från flera enskilda individer i partiet även om det största stödet kom andra partier och företrädare som skulle kunna ses som motståndare. För mig handlar detta om hur ett bristande ledarskap valde att sätta partiets image över en ung företrädare och hans familjs trygghet och psykiska välmående, säger han till ETC.

Även distriktsordföranden Kirchberg väljer att uttala sig i ETC. Han kallar Jonathan Sagers långa Facebookinlägg för ”trams”. Beslutet är enligt honom en samlad bedömning av händelser som beskrivits som ”härskartekniker, personkonflikter och personangrepp”.

— Efter ett antal händelser under 2023 bad vi från partidistriktets sida partiets medlemsutskott att titta på dessa och utifrån det komma med en samlad bedömning av hur ärendet borde hanteras. Medlemsutskottet kom fram till att man ville rekommendera partistyrelsen att utesluta Sager, vilket också nu blev partistyrelsens beslut, säger han.