EUROPA För att skydda EU-valet mot desinformation har politrukerna i Bryssel involverad säkerhetstjänster i valrörelsen. Statsminister Ulf Kristersson välkomnar beslutet.

EU har aktiverat sitt ”krishanteringsläge” kallat IPCR inför EU-valet. Mekanismen har också använts för den så kallade pandemin samt när Ryssland invaderade Ukraina.

IPCR innebär bland annat att medlemsländers säkerhetstjänster får ett formaliserat arbete för informationsutbyte och åtgärder för att möta ett utpekat hot. Denna gång är det påstådd desinformation mot valet från Ryssland som ska hanteras.

Enligt DN mötte Sveriges nationella säkerhetsråd riksdagens partiledare när beslutet i Bryssel togs. På pressträffen efter beskedet välkomnade statsminister Ulf Kristersson (M) EU-beslutet.

— Det är otroligt bra att detta samarbete sker på en gemensam europeisk nivå. EU har inget eget system för detta, det bygger på att alla länder är så transparenta som möjligt, sa statsministern och fortsatte:

— Det är inte självklart i underrättelsesystemet att man alltid delar med sig av information, när man själv är sårbar. Men ska EU kunna skydda valet måste ju de länder som uppfattar att det händer saker och ting berätta vad de vet.

Henrik Landerholm, som är Sveriges nationelle säkerhetsrådgivare, uppgav på pressträffen att det man mest fruktar är att någon ska komma över information eller läcka hemliga inspelningar på politiker sent i valrörelsen som de drabbades makthavarna sedan inte hinner försvara sig mot.

Enligt Magnus Hjort, generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar, har Ryssland ”byggt upp en infrastruktur på webben, med kloner, botar och internetsajter”, som kan ”aktiveras i EU-valrörelsen”.

Hjorts myndighet är sedan tidigare känd för en kampanj mot kattmemer och för att ha pekat ut kritik mot Nato-anslutningen som ”utländsk påverkan”.