SVERIGE Efter flera upprepade cyberattacker mot svenska intressen från en påstått sudanesisk hackergrupp blir svenska myndigheter allt paranoidare. En källa inom svensk underrättelsetjänst uppger för Aftonbladet att man tror att det i själva verket handlar om ryska hackare som vill skapa oro i Sverige.

SVT, TT, SAS och en rad svenska flygplatser har under veckan utsatts för överbelastningsattacker som en grupp kallad ”Anonymous Sudan” har tagit på sig. Föga förvånande tror dock inte svenska myndigheter att det på riktigt är en grupp afrikaner som ligger bakom cyberattackerna.

— Här finns en statsaktör i bakgrunden och jag gör ingen annan bedömning än att det handlar om Ryssland, som pekats ut. ”Anonymous Sudan” har varit relativt okända fram tills nu och Sudan är inte heller kända för att ha någon särskilt stor hacker-community, säger en källa med insyn i svensk underrättelsetjänst till Aftonbladet.

— Dessutom kan man konstatera att Anonymous inte haft det här mönstret tidigare, att man ger sig på flyg enda dagen, och järnväg andra dagen.

Enligt Aftonbladets källa är syftet med attackerna att skapa oro och osäkerhet i Sverige.

— Det här är troligen en rysk påverkansoperation där man skapar lite oro och stör. Man skapar brus och vill skapa bilden att samhället inte har kontroll över sig självt.

MSB ber myndigheter att förbereda sig på mer

Den orwellianska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har på onsdagen gått ut med direktiv till andra myndigheter om vilka åtgärder som kan vidtas för att skydda sig mot cyberattacker.

— Att ge den här avsändaren onödig uppmärksamhet kan spela den i händerna och det försöker vi undvika. Överbelastningsangrepp är inte på så vis farliga, om ett sjukhus webbplats ligger nere så handlar det om en störning i tillgängigheten till webbplatsen som inte påverkar patientvård, säger Anna Lagerkvist, som jobbar på MSB:s IT-säkerhetsavdelning.

Hon vill dock inte peka ut någon ansvarig för attackerna, utan hänvisar i den frågan till Säkerhetspolisen och FRA.

— Den analysen gör inte vi [på MSB] utan det är andra som tittar på det, säger hon.

På FRA vill man dock tona ned betydelsen av veckans attacker.

— Det finns ett hot mot Sverige hela tiden. Men överbelastningsattacker är inte en särskilt raffinerad form av cyberattack, det finns farliga aktörer som försöker ägna sig åt betydligt värre saker. Men självklart förstår jag att det kan skapa oro och vi håller alltid koll på de aktuella cyberhoten mot Sverige, säger FRA:s kommunikationschef Ola Billgren till Aftonbladet.

Samtidigt har det bland Sveriges medströmsmedier varit tyst om avslöjandet av journalister från stora tidningar i flera länder om den israeliska cyberterrorgrupp som skryter om lyckade påverkansoperationer mot närmare 30 olika presidentval i hela världen.