IT En grupp som kallar sig ”Anonymous Sudan” har under dagen attackerat flera svenska flygplatsers hemsidor. En av flygplatserna som drabbats är Skellefteå Airport, vars hemsida låg nere under morgonen.

Under förmiddagen låg Skellefteå Airports hemsida nere efter en överbelastningsattack.

— Det påverkar inte flyget, men kunder och passagerare påverkas då de inte kommer åt information på webbsidan, sa Per-Erik Morén, teknisk chef på Skellefteå airport, vid lunch till SVT.

En grupp som kallar sig ”Anonymous Sudan” har gått ut med att man riktat in sig på svenska flygplatser. Under gårdagen genomförde man överbelastningsattacker mot SVT, TT och SAS.

Man har också pekat ut Hultsfred Airport, som ligger nära Oskarshamns kärnkraftverk, som ett mål. Flygplatsen hann dock vidta åtgärder för att skydda sig mot hotet.

— Jag fick reda på det när Vimmerby Tidning ringde mig om hotet i morse. Då skrev jag ut det på datorn direkt och vidarebefordrade. Hittills har vi inte sett att det har hänt något. Men nu gäller det att förebygga, säger flygplatschefen Evert Oscarsson till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet är flygplatsen inte särskilt aktiv, men eftersom man tar emot tekniker och reparatörer till kärnkraftverket hade exempelvis en saneringsenhet eventuellt inte kunnat komma fram vid en kärnkraftsolycka.

Många har ifrågasatt ifall hackergruppen verkligen är från Sudan. I media har misstankarna istället riktats mot Ryssland.