INRIKES Den attack som pågår mot ”samhällsviktiga” svenska sajter genomförs av en islamistisk sudanesisk hackergrupp som en vedergällning för de koranbränningar som utförts på svensk mark.

Efter att hackergruppen Anonymous Sudan tidigare i veckan deklarerat sin avsikt att under söndagen genomföra hackerattacker mot svenska webbplatser som ett straff för de koranbränningar som utförts på svensk mark, har idag mycket riktigt en lång rad svenska sajter antingen haft problem eller också legat helt nere. Bland de drabbade märks till exempel finns Vattenfall, Kivra, E-legitimation, Klarna, SOS Alarm, E-legitimation och Bankgirot. I veckan skrev Anonymous Sudan på sin Telegramkanal:

Vi ber om ursäkt till alla oskyldiga människor i Sverige, men på söndag blir det ett enormt avbrott i en massa saker. Vi hoppas att du har tålamod, men vi måste göra detta eftersom de har bränt Koranen.

På Telegram har gruppen tillkännagivit sin avsikt att under söndagen rikta överbelastningsattacker mot ett 40-tal företag och organisationer, förutom de ovan nämnda märks där bland annat Bank-id, Telia, Klarna, SJ, SL, Skatteverket, och Avanza.

— Vi har känt till det här sedan tidigare i veckan. Det här är mot hemsidor. Inte mot vår Bank-id-tjänst. Vår Bank-id tjänst fungerar precis som den ska, och vår hemsida ligger inte nere. Vi har toppsäkert skydd 24/7, uppger Charlotte Pataky, pressansvarig på Bank-id till TT.

Går att attackera sajter med gott skydd

Emelie Ruud, presstalesman på MSB, betonar i Götebors-Posten (GP) att även webbsidor med ett mycket starkt skydd kan attackeras, samt att det eventuella faktum att de därför ligger nere ”inte säger något om hur sårbara systemen är”.

– Generellt handlar det om att angripa genom att skapa många anslutningar till ett system eller en tjänst och därmed göra den överbelastad och otillgänglig. Typiskt sett går många sajter upp och ned vid en sådan attack – ena stunden funkar de inte, sedan funkar de igen och sedan funkar det åter inte igen, säger MSB:s presstalesman Emelie Ruud till GP.

Aftonbladet uppger att Anonymous Sudan meddelat att den aktuella cyberattacken mot Sverige kommer att fortgå fram till tisdag. Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M), kommenterar den uppkomna situationen med dessa ord till TT:

Detta understryker vikten av att alla samhällsviktiga aktörer tar sitt cybersäkerhetsarbete på största allvar. I ett försämrat säkerhetspolitiskt läge kommer Sverige och andra länder vara mer utsatta.