INRIKES MSB har aldrig påstått att cyberattacken mot SD kommer från en främmande makt. ”Så jobbar inte vi”, säger myndigheten till Samnytt.

Under måndagen gick Sverigedemokraterna ut med att partiet utsatts för en omfattande hackerattack. Flera försök att ta sig in i partiets mejlservrar ska ha upptäckts och ”partiföreträdare på hög nivå” ska ha fått sina konton på sociala medier hackade.

SD hävdade också att ”främmande makt” har bedömts ligga bakom attacken och hänvisat till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Men till Samnytt dementerar MSB dessa uppgifter. Enligt myndighetens pressansvariga Anna Wennerström ingår den typen av bedömningar inte i MSB:s arbetsuppgifter.

— Så jobbar inte vi, säger Wennerström till Samnytt.

Hon menar att det endast handlar om att MSB upptäckt en sårbarhet i SD:s IT-system och meddelat partiet detta.

— Vi har sett en sårbarhet, och då fick de information om det, säger Wennerström.

Till Samnytt står SD dock på sig och hävdar att man faktiskt fått besked om att en ”främmande makt” legat bakom av MSB.

— MSB har varit mycket tydliga i kontakten med oss i detta ärende. Om MSB nu vill korrigera den information de givit oss tidigare, så får vi naturligtvis uppdatera vårt pressmeddelande. Oaktat detta, så har vi konstaterat flertalet misslyckade intrångsförsök, säger partiets presschef Oskar Cavalli-Björkman till Samnytt.