INRIKES Någon har vid flera tillfällen försökt bryta sig in i SD:s mejlservrar. Enligt MSB ligger främmande makt bakom.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som uppger att Sverigedemokraterna har utsatts av en hackerattack. Enligt MSB ligger ”främmande makt” bakom och attacken ska ha riktats mot partiets mejlservrar.

SD har nu anmält angreppet till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) samt anlitat ett IT-säkerhetsbolag som redan har konstaterat flera misslyckade intrångsförsök under den senaste månaden.

— Efter att vi uppmärksammades på detta agerade vi omedelbart för att reda ut om någon obehörig aktör fått tillgång till våra servrar, vilket vi tyvärr inte kan utesluta efter den säkerhetsanalys som gjorts. Det är givetvis mycket allvarligt om våra medlemmars mejladresser eller sociala medier-konton har kapats, säger partiets presschef Oskar Cavalli-Björkman i en kommentar.

”Vi har också identifierat omfattande och synkroniserade DDOS-attacker mot partiets hemsida i syfte att destabilisera vår plattform och hindra partiets informationsspridning”, skriver Sverigedemokraterna.

”Partiföreträdare på hög nivå” ska även ha fått sina konton på sociala medier hackade.

— Det vi kommer att göra nu är att skicka ut interna uppmaningar till samtliga medlemmar att uppdatera sina lösenord så snart som möjligt. Vi kommer också att se över våra rutiner och stärka upp vår IT-säkerhet ytterligare för att förhindra framtida intrångsförsök, säger, Oskar Cavalli-Björkman.