INRIKES En tjänsteman på SD:s riksdagskansli får bannor av media efter att ha bjudit in till fika för att uppmärksamma Tysklands anfall mot Polen under andra världskriget. Enligt SD har tjänstemannen för vana att bjuda in till ”märkliga fikor”, men har likväl gett honom en ”varning”.

På märkligt gammeldags svenska ska en tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli ha bjudit sina medarbetare på ”Andravärldskrigsinledelsefika” med anledning av att Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. ”Med uppmaning till envar att denna högtid med tillbörlig andakt och en mångfald kardemummalängd fira”, skriver den politiskt sakkunnige tjänstemannen bland annat i ett mejl som Aftonbladet tagit del av.

Sammy Almedal, som är chef på SD:s riksdagskansli, säger till Aftonbladet att han påpekat olämpligheten i att bjuda in till fika för att uppmärksamma Tysklands invasion av Polen. Almedal säger också att medarbetaren i fråga har för vana att bjuda in till fika på ”märkligt vis”.

Medarbetaren ska också ha fått en ”skriftlig varning”.

Mejlet som skickades ut lyder som följer:

Bästa kollegor,

Med anledning av 83-årsdagen av Nazitysklands anfall mot Polen, då tidigt om morgonen slagskeppet Schleswig-Holstein öppnade eld med sina väldiga kanoner mot den symboliska polska garnisonen på halvön Westerplatte i Gdansk, samtidigt som tyska trupper anföll det polska posthuset i samma stad, och tyska flygvapnet terrorbombade den lilla staden Wielun, varpå Storbritannien och Frankrike två dagar senare förklarade Nazityskland krig, och andra världskriget, den största konflikt i mänsklighetens historia, därmed inleddes, varder förty härigenom ett minnesfika kungjordt och påbjudet, i dag torsdagen den 1 september Herrens år 2022, klockan 14.30 i lunchrummet på Sexan, med uppmaning till envar att denna högtid med tillbörlig andakt och en mångfald kardemummalängd fira.

Vänliga hälsningar,

Rödgröna topppolitiker attackerar nu SD och samarbetspartierna M och KD på sociala medier med anledning av fikainbjudan. Centerbossen Annie Lööf beskriver det hela som ”smaklöst” på Twitter och skriver att ”SD fortsätter [ha] nazi-kopplingarna ända in i riksdagskansliet”.

Men även moderatledaren Ulf Kristersson reagerar starkt och skriver i en kommentar till Aftonbladet:

Det här är riktigt vidrigt och jag förväntar mig att SD hanterar situationen därefter. Hade något lika vidrigt hänt hos Moderaterna hade personen fått sparken omedelbart.