POLITIK SD lät en så kallat oberoende forskare författa partiets ”vitbok” som skulle granska SD:s ”rasistiska rötter”. Men nu avslöjas att den förment oberoende författaren i själva verket är medlem i partiet.

Det skulle bli den första granskningen av sitt slag hävdade Sverigedemokraterna när man annonserade att man anlitat en oberoende forskare som skulle gräva i partiets förflutna och presentera SD:s tidigare kopplingar till ”rasism” och den ”fascistiska rörelsen”. Detta då tidigare granskningar utförts av politiska motståndare.

— Det kanske är lika bra då att vi en gång för alla låter någon oberoende, utifrån, ta sig in i partiarkivet och gräva och slänga fram det som finns att hitta där. Sen får vi diskutera det så kanske det inte är så intressant efter det längre, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson om vitboksprojektet i TV4:s  ”Nyhetsmorgon” under Almedalsveckan 2017.

Tillslut valdes idéhistorikern Tony Gustafsson ut som författare till vitboken, som enligt SD:s ledning saknar koppling till partiet.

– Vi har sökt en extern person som inte är aktiv och engagerad i vårt parti och som inte varit politiskt engagerad överhuvudtaget, sa partiledaren Jimmie Åkesson till Sveriges Radio Ekot.

I mitten av juli presenterades den första delrapporten av SD:s vitbok, där man kunde läsa precis samma sak som tidigare rapporter, nämligen att en stor del av grundarna av SD hade bakgrund i Bevara Sverige Svenskt (BSS) och diverse nationella organisationer.

— Det är en fantastisk möjlighet att få ägna sig åt att bedriva heltidsforskning på ett stycke politisk samtidshistoria som har intresserat mig länge. Samtidigt hade jag de senaste åren blivit aningen irriterad på att ingen forskare verkade vilja medverka till realiserandet av vitboksprojektet, så när tillfälle gavs att göra det själv så tackade jag ja, sa Tony Gustafsson i en intervju med Kvartal.

Nu avslöjar dock Expressens David Baas, som är en av de ”journalister” som hetsat mest mot SD under åren, att den ”oberoende författaren” av rapporten i själva verket är sverigedemokrat. Det verkar som att Baas både har lyckats få ta del av SD:s medlemsregister, men också mejlkonversationer för att göra avslöjandet. I artikeln skriver Baas:

2017 blev han medlem i partiet och använde sin mejladress hos Uppsala universitet som en av kontaktuppgifterna. Expressen har också tagit del av uppgifter som visar att han var i kontakt med tongivande partiföreträdare om sitt medlemskap – och att distriktet i Uppland fick information om att de nu hade en person med en filosofie doktor-examen som medlem.

När Gustafsson konfronteras av Baas säger han att han inte gått ut med att han är sverigedemokrat tidigare för att ”inte låta ideologiska övertygelser, politiska ståndpunkter eller eventuella medlemskap så att säga bli en del av den här diskussionen”.

Samtidigt tycker inte Gustafsson att det påverkar trovärdigheten i vitboken, trots att partiet gjort en stor poäng av att den är ”oberoende”.

— Jo, men det är inte i egenskap av en politisk person, som liksom alla andra har åsikter och synpunkter av politisk natur och ideologiska övertygelser, som jag skriver vitboken. Vad SD gjort är att ta kunskaper och färdigheter i anspråk. Det är en professionell uppgift som jag förelagts, säger han.

Projektledare för vitboken är riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD), som påstår att han inte kände till att Gustafsson är medlem i partiet.

— Jag känner inte till det men det är irrelevant skulle jag vilja säga. Jag tror inte att nån som läst det första utkastet betvivlar hans oberoende eller integritet. Det tror jag inte att nån kan göra. Det är ändå det som det handlar om i slutändan, säger Kinnunen.

Andra delrapporten som ska handla om SD:s ideologiska utveckling och undersöka om man kan spåra något ”fascistiskt” i partiets nuvarande ideologi kommer att presenteras härnäst. Hela vitboken förväntas vara klar till årrskiftet.