PARIS Frankrikes president Emmanuel Macron varnade under ett valkampanjmöte för att ”högerextrema krafter” kan komma att ta över Europa. För att undvika detta måste Europa ”visa att man aldrig är en vasall under USA”.

Medan Ungerns premiärminister Viktor Orban höll ett optimistiskt stridstal om att 2024 blir året då ”vi driver ut liberalerna ur Bryssel” var det en betydligt mer bekymrad president Emmanuel Macron som höll valtal på ett universitet i Paris.

Den franske presidenten varnade att ”vårt Europa kan komma att dö” om trenden med växande motstånd mot makteliten i Europa står sig.

— Europa kan dö, och detta kommer att bero på vilka val vi gör, sa Macron.

För att råda bot på detta förespråkar Macron att EU slutar att efterapa Washington geopolitiskt. Presidenten hävdade att ”EU måste visa att man aldrig är en vasall åt USA och att man också vet hur man kan prata med andra regioner i världen”.

Frankrike har under det senaste åren haft kraftiga bakslag i Afrika, där Niger är den senaste i raden före detta franska kolonier som sett militärkupper följt av en geopolitisk svängning från väst och mot Ryssland och Kina.

Enligt Macron utgör Ryssland specifikt ett hot mot Europa med sitt ”gränslösa beteende”. Den franske presidenten har under de senaste veckorna bedrivit en propagandakampanj för att få moraliskt stöd att skicka trupper till Ukraina. Hittills har dock intresset i Europa och USA varit svalt. Samtidigt har Ryssland meddelat att eventuella franska soldater i Ukraina kommer att ses som fiender och prioriterade mål för attacker.