FRANKRIKE EU-valet visade att oppositionen har stärkts kraftigt gentemot Frankrikes regeringspartier. Emmanuel Macron säger sig nu beredd att ”ta konsekvenserna” av resultatet.

Frankrikes sittande president, globalisten Emmanuel Macron, var en av de stora förlorarna i EU-valet. Hans huvudsakliga rival, Marine Le Pen och hennes parti Nationell samling blev dubbelt så stora som regeringspartierna. Med anledning av det dåliga resultatet meddelade Macron på söndagskvällen att han upplöser parlamentet i Frankrike och utlyser nyval, rapporterar Sveriges radio.

Macrons minoritetsregering har haft det tufft i parlamentet och valresultatet i EU visar alltså att oppositionen har gått framåt ytterligare. Ett nyval riskerar att försvaga presidentens redan svaga position i parlamentet.

— Detta är en avgörande tid för förtydligande. Jag har hört ert budskap, era bekymmer och jag kommer inte att lämna dem obesvarade. Frankrike behöver en klar majoritet för att agera i lugn och harmoni, sa Macron när han utlyste nyvalet.