EU-VALET I opinionsmätningar inför EU-valet har franska Nationell samling dubbelt så starkt stöd som president Macrons Renaissance. Liknande opinionsmätningar över hela Europa visar på en tillbakagång för liberala partier.

I helgen inleds valet till EU-parlamentet över hela Europa. I många länder har EU-skeptiska och invandringskritiska populistpartier på både höger- och vänsterkanten gått starkt fram i opinionen.

På samma sätt ser det ut i Frankrike, där Marine Le Pens Nationell samling, som idag leds av Jordan Bardella, gått starkt framåt i opinionen. Partiet har i den senaste mätningen 33 procent av rösterna, vilket kan jämföras med president Emmanuel Macrons regeringskoalition Renaissance som endast får 16 procent.

Om man lägger till mindre högerpopulistpartier, såsom den algeriske juden Eric Zemmours Reconquête!, får populistpartierna tillsammans 40 procent av rösterna.

Ännu sämre än för Macron går det för Frankrikes ”gröna” parti Europe Écologie Les Verts (EELV), som i EU-valet 2019 blev Frankrikes tredje största parti. I de senaste mätningarna är det endast 6 procent som uppger att de tänker rösta på partiet, vilket gör att EELV riskerar att hamna under den franska femprocentsspärren och därmed förlora all representation i Bryssel.

President Macron har dock blivit alltmer impopulär bland fransmännen ju längre hans presidentskap varat och förutom de usla stödet inför EU-valet har 38 procent av de röstberättigade uppgett att de ser valet som en tillfällighet att visa sitt missnöje mot presidenten. Endast 12 procent uppger att de vill använda valet för att visa sitt godkännande av Macrons politik.

Till och med det franska parlamentets talman Yaël Braun-Pivet, som själv tillhör Macrons parti, har uppgett att regeringen med EU-valet måste ”höra vad fransmännen har att säga och lära sig av det”.

DN oroar man sig över de franska opinionssiffrorna och kritiserar bland annat att Renaissance låtit Macron samt premiärminister Gabriel Attal synas på bekostnad av toppkandidaten till EU-parlamentet Valérie Hayer. Nyligen ska Attal ha ”råkat” dyka upp under en intervju med Hayer för att sedan kapa den helt och besvarat alla frågor åt henne.

Angående Nationell samlings framgångar på regeringens bekostnad skriver DN:

I regeringspartiet vet man att ett sådant valresultat skulle kunna tolkas som ett underkännande av president Macrons vision om ett starkt och mer överstatligt EU.

Samtidigt gör Nationell samling allt för att förstanamnet Jordan Bardella ska synas. Den unge partistjärnan har pekats ut som Le Pens ”kronprins” och är omättligt populär, speciellt bland kvinnliga väljare.

DN hoppas dock att Macron kan ta igen försprånget under torsdagen, då USA:s president Joe Biden är på besök för att uppmärksamma 80-årsdagen av de allierades landstigning i Normandie, den så kallade D-dagen. På besök är även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, och DN spår att Macron kommer att använda kriget i Ukraina för att attackera Nationell samling:

På kvällen kommer Macron att hålla ett tal och ge en lång intervju i fransk tv, där han säkert nämner EU-valet och möjligen också att Nationell samling har misstänkta band till Vladimir Putins Ryssland.

Frankrike har näst mest platser i EU-parlamentet efter Tyskland och efter valet kommer antalet öka med två, vilket gör att fransmännen får rösta fram totalt 81 av 720 parlamentariker till Bryssel. Detta kan jämföras med Sverige som endast har 21 platser.