UNGERN Premiärminister Viktor Orban gick återigen till hårt angrepp mot den totalitära liberalismen under en konservativ konferens på torsdagen. Enligt Orban är årets val i Europa och USA en chans för icke-liberala krafter att besegra den liberala världsordningen.

Under torsdagen talade Ungerns premiärminister Viktor Orban under en två dagar lång ungersk konferens kallad Conservative Political Action Conference (CPAC). Enligt AP News fanns konservativa och populistiska politiker från både Europa och USA på plats.

AP News var dock inte välkomna, utan hänvisades att följa eventet via en livesändning. När AP skickade in en förfrågan om ackreditering fick man besked att man var ”välkomna till framtida event när och om er organisation blir betydligt mindre woke”.

Orban kommenterade under talet opinionsmätningar som visar att högerpopulistiska partier förväntas stärka sin position avsevärt efter årets val till EU-parlamentet. Enligt Orban kan både EU-valet och det amerikanska presidentvalet i höst leda till att 2024 blir året när den liberala världsordningen ”krossas”.

— Dessa val sammanfaller med stora förändringar i världens politiska och geopolitiska trender. Världsordningen förändras, och vi måste leda vår sak till seger mitt i dessa förändringar. Progressiva liberaler känner faran. Att ersätta denna era innebär att ersätta dem, sa Orban.

Han anklagade också det liberala etablissemanget i hela västvärlden för att ”förvandla myndigheter till förtryckarverktyg” mot politiska motståndare. Orban syftade dels på de pågående rättegångarna mot den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump, men också hur EU har fryst bidrag till Ungern som straff för att landet inte underordnat sig i Ukraina-, homo- och invandringsfrågan.

— Om det behövs kommer de att använda myndigheter mot oss — som mina amerikanska vänner säger, ’vapeniserar statliga institutioner’. Detta händer oss ungrare ständigt i Bryssel. Det är vad som händer president Trump i Amerika, och vi uppmanar honom att kämpa för sin egen sanning inte bara i valen, utan också i domstolarna, sa Orban.

Vill "driva ut" liberalerna ur Bryssel och Washington

Orban fortsatte sitt stridstal genom att uppmana till kamp mot den ”världsordningen som baseras på progressiv liberal hegemoni”.

— Detta år, om Gud vill, kan vi avsluta denna skamliga era för den västerländska civilisationen. Vi kan avsluta världsordningen byggd på progressiv liberal hegemoni. Den progressivt liberala världsanden har misslyckats. Den gav världen krig, kaos, oro och förstörda ekonomier.

Avslutningsvis uppmanade han alla att sluta sig samman på båda sidor Atlanten för att ”driva ut” liberalerna ur Bryssel och Washington.

— Den gamla världens förespråkare sitter i Bryssel, och även om det inte är min plats att involvera mig i amerikansk politik, så fruktar jag att de även sitter i Washington. Detta är vad vi gör detta år. Detta år kommer vi försöka att driva ut dem!

— Låt oss sadla upp, sätta på vår rustning, ge oss ut på slagfältet och börja valkampen!, dundrade Orban under applåder.