UTRIKES Idag förväntas Turkiets parlament att rösta om Sveriges Natoansökan. Med anledning av detta har statsminister Ulf Kristersson bjudits till Ungern, som inte heller har godkänt ansökan.

När Turkiets parlament sammanträder under tisdagen står den svenska Natoansökan på dagordningen. Eftersom utrikesutskottet tidigare röstat ja till ansökan förväntas parlamentet göra detsamma. Efter detta kvarstår endast att president Recep Tayyip Erdoğan ska signera ratificeringen.

Ungern har tidigare hävdat att man inte kommer att bli sista land att godkänna Sverige i Nato. Nu skriver dock landets premiärminister Viktor Orban att han bjudit in statsminister Ulf Kristersson till Budapest för att förhandla om Nato-medlemskapet.

Samtidigt har det socialdemokratiska oppositionspartiet MSZP krävt att det ungerska parlamentet har en extra session under dagen för att ratificera Sveriges Nato-ansökan.

”Orbánerna har orsakat oöverskådlig skada för Ungern med denna meningslösa charad och har skämt ut oss, det ungerska folket” skriver partiet enligt Aftonbladet.

Det är oklart vad Orban vill förhandla med Kristersson om men Ungerns regering har tidigare ställt krav på Sverige att man ska sluta lägga sig i ungersk inrikespolitik samt motarbeta landet i EU. I internationell media har detta beskrivits som ”utpressning” och att Orban går Rysslands president Vladimir Putins ärenden när han inte helt godtyckligt godkänner all Nato-expansion.