LÖGNPRESSEN Ungern vill inte släppa in Sverige i Nato eller eskalera konflikten i Ukraina. Därför kallas Ungern för ”nej-landet” i en artikel på DN där två journalister försöker förstå det ungerska perspektivet på plats i Budapest.

I en artikel på DN försöker journalisterna Ingmar Nevéus och Eva Tedesjö förstå varför ungrare inte tycker som den egna tidningens ledarsida. Ungern beskrivs som ”nej-landet” eftersom den ungerska regeringen inte vill att Sveriges ska gå med i Nato eller att Ukraina ska gå med i EU. Dessutom är den ungerska premiärministern Viktor Orban ensam i EU om att säga nej till mer militärt bistånd till kriget i Ukraina.

DN-journalisterna konstaterar bland annat att många ungrare anser att svenska politiker ljuger om Ungern, samt att Sverige står för värderingar som strider mot ungrarnas:

Sverige har länge pekats ut av ungerska politiker och medier som ett land som står för allt det Ungern inte är – med stor invandring, tolerans mot hbtq-personer, allmänt vänster och ”politiskt korrekt”.

Ett slags ”anti-Ungern”, som dessutom har mage att komma med kritik. Och nu har Natofrågan plötsligt gett Ungern en möjlighet att slå tillbaka.

DN-journalisterna försöker också förgäves få till intervjuer med ungerska toppolitiker, som dock tycks ha en misstänksamhet mot ”svensk” media. I slutändan får DN lämna Budapest utan att en enda person från Viktor Orbans regeringsparti Fidesz vill prata med Nevéus och Tedesjö.

Anledningen är enligt DN bland annat att den förra socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) för snart fem år sedan skrev på Twitter att Ungerns satsning på barnfamiljer är ”alarmerande” och ”osar 30-tal” samt ett inslag från Utbildningsradion där Fidesz anklagas för att ”försvaga demokratin” i Ungern med sina konservativa reformer.

”Därför hålls vi på halster. Det blev ingen Natoanslutning som julklapp”, konstaterar journalisterna bittert i artikeln.